Ovih dana, svima su puna usta džumbira i blagodati koje nam on nudi. Biće da džumbir liječi sve, od najobičnije glavobolje, preko bolnih zglobova do raka. Vjerovali ili ne, sve što pročitate o ovom nevjerovatnom gomolju je ništa drugo do velika ISTNA!!!
Pored pripremanja čaja od džumbira, mi vam donosimo još jedan primamljiv i lagodan način konzumiranja ovog napitka koji život znači.
Sve što vam je potrebno je:
1 korijen đumbira
6 šolja šećera
10 šolja vode
1 ½ kg limuna
Postupak:
Oljuštiti korijen đumbira i u blenderu ga usitniti.U veću šerpu sjediniti šećer, usitnjeni đumbir i vodu.
Staviti šerpu na šporet i grijati do ključanja. Kada proključa ohladiti i ostaviti na hladnom 12 sati, po mogućnosti na neko hladno mjesto – frižider.
Nakon stajanja od 12 sati procijediti kroz sitnu cjediljku. Zatim iscjediti sok od limuna i sjediniti ga sa procjeđenom tečnošću. Sipati u staklene flaše i čuvati na hladnom mjestu.
NAPOMENA:
Koristiti šolju od 2, 5 dcl prilikom čega se dobije 4 ½ litra gustog napitka koji se razblažuje sa običnom vodom, mineralnom vodom, vrućom vodom, šampanjcem ili bijelim vinom. Odnos prilikom razblaživanja je 1/3 napitka sa 2/3 tečnosti.
U toplim danima ovaj napitak razblažen s vodom veoma osvježava, a tokom prehlada razblažuje se sa vrućom vodom kao čaj i tada čisti disajne puteve i podiže energiju.
Piše: L.Č.