Sirće je lijek, začin i konzervans. Njegov značaj za zdravlje je ogroman, ono se ubraja u najzdravije životne namirnice koje čovjek poznaje. Uticaj sirćeta na čovjekov organizam je višestruk:
– pomaže pri mršavljenju
– dezinficira
– obara povišenu temperaturu
– potpomaže izlučivanje pljuvačke
– koristi se kao dijetetska namirnica
– regulira crijevnu floru
– daje koži mladalački ton
– razgrađuje ugljikohidrate, masti i druge tvari
Naučno je dokazano da održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, te jača njegove odbrambene mehanizme, dakle imunitet. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile. Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka, te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi.
Zanimljivo je da proizvođači sirćeta svoje recepture i danas drže u tajnosti. Međutim, treba istaknuti da se sve vrijedne kvalitete sirćeta dobivene vrenjem iz raznih sirovina kao sto su alkohol, vino, voćna vina, sirutka isključivo potopljenom tehnologijom proizvodnje.
Piše: Emina Bilić