Nema više čika Miše


PODIJELI.

Husein Hasani, poznatiji kao čika Mišo, simbol grada Sarajeva, preminuo je jučer  u osam sati usljed srčanog udara.

Ukoliko ovih dana budete prolazili Titovom ulicom, zapaziti ćete da legendarni čistač cipela čika Mišo više nije tamo. Čika Mišo je  bio jedini ulični čistač cipela u Sarajevu. Taj posao je radio gotovo sedamdeset godina. Svakog  jutra u 9:30h bi dolazio na svoje radno mjesto, bez obzira na vremenske uvjete. Ovu tužnu vijest o Mišinoj smrti potvrdio je Dervo Sejdić, predsjednik Romskog informativnog centra i Saveza Roma BiH.

Uvijek smo lijepo pričali o čika Miši za njegova života, pa da kažemo i koju riječ sada, kada nas je napustio. Husein, poznatiji kao čika Mišo, rođen je 22. decembra 1931. godine na Kosovu. Kao petnaestogodišnjak dolazi u Sarajevo sa ocem i majkom koji su pored njega imali još osmero djece. Bio je veliki ljubitelj boksa koji je i trenirao u tinejdžerskom dobu u jednoj  baraci na Marindvoru. Kaže da svoj nadimak duguje tadašnjem treneru: “Moj trener je bio Mađar i zvao se Šandro i on je glavni ‘krivac’ što me svi znaju kao Mišu. On me je tako zvao, a moje pravo ime je Husein. Boksom sam se bavio, kada se sve sabere, nekih sedam godina. U to vrijeme od sporta se nije moglo zarađivati kao danas. Jednostavno, trenirali ste, jer ste to voljeli, i bili smo više gladni nego siti. Ali bili smo zdrava mladost, puna elana. I onda sam, sa nekih 21 godinu, zanat preuzeo od oca. Nije me bilo stid, a nisam se ni pokajao”, izjavio je jedne prilike.“

Nakon što je preuzeo očev zanat, čika Mišo započinje svoj radni vijek, za neke kao čistač cipela, a za druge preuzima ulogu dežurnog dobričine i uveseljivača gradskih ulica. Početkom 2009. dobio je posebno priznanje Grada Sarajeva, čime je zaslužio i stan koji mu je osigurala Vlada Kantona Sarajevo. Pojavljivao se u brojnim dokumentarcima i pričama, a na koncertu Gibonnija 2010. bio je gost i svečano otvorio koncert.

Živio je u braku sa suprugom Džemilom koja je preminula prije nekoliko godina. Interesantna je Mišina i Džemilina životna priča. Jedne prilike čika Mišo je ispričao kako mu je jedan od najljepših trenutaka u životu bio kada su “dobili” dijete, odnosno kada su pronašli bebu u kanti. Tek rođeno dijete pronašli su u kanti sa smećem. Iako su bili u teškoj situaciji, te su od njih zahtijevali da predaju dijete policiji i socijalnim radnicima, oni su istakli kako je to “dar od Boga” i odgojili su svoju kćerku Rabiju.

Bio je omiljen među stanovnicima Sarajeva, a ponat diljem čitave BiH. Čak je postao jedna od živućih turističkih atrakcija, neizostavan u govoru i tumačenju turističkih vodiča. Čika Mišo je uvijek isticao kako je u životu najvažnije ne ukaljati obraz i biti pošten do kraja života. On je bio veliki čovjek, legenda od krvi i mesa i predstavljao je zadovoljstvo za svakoga ko je imao priliku da se rukuje i promuhabeti koju riječ sa ovim gospodinom.  Sve najbolje u drugom životu čika Mišo, mi te zaboraviti nećemo.

redakcija merak.ba