Halva je slatko jelo, koje potiče sa Bliskog istoka a kao poslastica najviše je proširena u Bosni.
Kažu za onoga ko zna napraviti halvu da je pravi majstor. Prava halva treba da se odvaja od kašike, da ne bude previše brašna, da ne bude previše masna, te da se može jesti i rukom a i viljuškom…
U Bosni kažu da je halva „najeftinija“ poslastica, jer za pripremu ove slastice potrebni sastojci su:
– 110 gr maslaca
– 110 gr brašna
– 110 gr sećera
– 220 ml vode
Način pripreme
Maslo zagrijati u šerpi i na njemu pržiti brašno, koje se mora miješati da ne izgori. Smjesu pržiti na laganoj temepraturi sve dok ne poprimi finu zlatno žutu boju. U drugoj posudi napraviti šerbe od vode, šećera i vanilin-šećera. Vrućim šerbetom zaliti prethodno napravljenu smjesu i brzo miješati dok se halva ne zgusne, odnosno, dok se ne počne odvajati od kašike.
Halvu vaditi tako da kašikom oblikujete lokume i redate ih po tanjiru. Možete je posuti šećerom u prahu i mljevenim orasima. I na kraju, najbolje ju je poslužiti dok je još topla.
Piše: B.E.