Paradižet – lagano, a slatko


PODIJELI.

Sastojci:
1 l mlijeka
2 jaja
3 kašike šećera
2 vanilina šećera
4 kašike brašna
300 gr pettit keksa
150 gr čokolade za kuhanje
3 kašike nutele
250 ml vrhnja za kuhanje

Priprema

1. Pettit keks izlomimo na manje komade.

pic1

2. Jaja, šećer, vanilin šećer i brašno izmiješamo zajedno sa 3 dl mlijeka.

pic2

3. Preostalih 7 dl mlijeka stavimo na vatru i miješamo dok ne prokuha pa ulijemo gore navedenu smjesu.
Miješamo dok ponovo ne prokuha i ne zgusne.
Maknemo s vatre.

pic2a

4. U vruću kremu umiješamo pettit kekse.

pic3

5. Napravimo čokoladni preljev tako što na vatri rastopimo čokoladu i vrhnje za kuhanje pa dodamo nutelu.

pic4

pic5

6. U zdjelice sipamo paradižet – čokoladni preljev – paradižet – čokoladni preljev.

pic6

pic7

7. Ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavimo u frižider na dodatno hlađenje.

Posluživanje
Prije posluživanja može se ukrasiti šlagom.
PRIJATNO .

Piše: Amna Bašić