Potrebno je
500 g krompira, 200 g brašna za hljeb, 40 g putera, 50 ml vode, so, biljni suvi začin, 150 g trapista, 200 g susama, ulje za prženje
Priprema
Oljušten krompir isijecite na kocke i skuhajte u posoljenoj vodi, a, kada je kuhan, ocijedite ga i izgnječite u pire. Još toplom krompiru dodajte začin i puter. Kad se masa malo ohladi, umiješajte brašno razmućeno u malo vode u kojoj se kuvao krompir i umijesite tijesto.
Gotovo tijesto podijelite na veće komade i na brašnom posutoj dasci oblikujte, pa ih sijecite ih na komade željene veličine. Na svaki komad stavite kockicu sira i oblikujte kuglicu, pazeći da tijesto sasvim obavije sir.
Krokete uvaljajte u susam i pržite ih u dubokom ulju. Pržene krokete vadite na papirni ubrus da upije višak masnoće i poslužite.
Piše merak.ba