Kako napraviti bosansku potkrižu?


PODIJELI.

Staro jelo koje se i danas dan pravi je bosanka potkriža. Ovo jelo predstavlja kombinaciju hljeba i mesa.

Za ovo tradicionalno, ukusno jelo potrebni sastojci su:

– jedna domaća pogača (po mogućnosti stara dan ili dva),

– 300 gr junetine bez kosti,  200-300 gr suhog mesa, može i sa kostima. Ako je domaće, tim bolje,

– dvije glavice crvenog luka, oguljene, narezane na četvrtine,

– sol, biber, ulje, vegeta.

slika.3jpg
Pogača

Dan prije je potrebno napraviti tvrdu domaću pogaču, koja se pravi samo sa vodom i praškom, kao što se nekad pravilo, dakle bez mlijeka i jaja. Zatim  je potrebno oblikovati  3-4 cm debelu “spljoštenu loptu”, jer će još narasti pa da se bolje ispeče u sredini. Peći je na umjerenoj vatri, vruću “okupati ” mokrim rukama i zamotati u veću krpu. Ostaviti da se hladi u krpi do sutra. Može se peći i isti dan, ali bolje prima saft nakon što odstoji dan ili dva. I na kraju, pogaču isjeći na tanke i male kriškice i poredati u duboku tepsiju, manju ili veću, zavisi za koliko osoba pravite.

Saft

Meso oprati, zaliti hladnom vodom i staviti da se kuha. Dodati isječen luk, peršun, ulje, vegetu, so i biber. Meso kuhati na srednjoj temperaturi, a na kraju ga što sitnije izrezati.

Poredajte meso preko kriškica pogače u tepsiji, zatim prelijte s vodom u kojoj se meso skuhalo, tek toliko da se kriške pogače prekriju. Vratite u rernu i pecite još 10-ak minuta na temperaturi od 250 stepeni.

Uz potkrižu  ide obavezno i kiselo mlijeko, i na samom kraju, šta drugo uraditi nego izvaditi i poslužiti.

 
Piše: E.B.