Dva kilometra iznad Zenice


PODIJELI.

Nešto neobjašnjivo, nevjerovatno i nezaboravno se dogodilo tačno 29.6.2014 godine, a počelo je ranom zorom od robne kuće Bosanka (03:00). Mali tim iz udruženja planinara VEDRO je iskoristilo priliku da se popne na najveći vrh Bosne i Hercegovine i iskoristi prelijep najavljen dan koji nas je stvarno i čekao.

Uspon na Maglić sa Prijevora je bilo nezaboravno iskustvo gdje smo imali i iznad nas a također i ispod nas planinare iz drugih gradova koji su nastojali da osvoje isto što i mi. Stekli smo odlične prijatelje, predivno iskustvo, stajali na najpoznatijem vidikovcu koji gleda na beskonačnu prirodu i prelijepo Trnovačko jezero.  Kroz ovaj članak i galeriju pokušat ću vam dočarati ono što se desilo 29.6.2014 godine.

Maglić je dinarska planina koja zahvata Bosnu i Hercegovinu i Crnu goru.  Najviši vrh Bosanskog Maglića je 2386 m/nv. Planina je locirana 20-ak km od Foče, u blizi granice sa Crnom Gorom. U podnožiju planine se nalazi i Nacionalni park Sutjeska, prašuma Perućica i prelijep vodopad Skakavac. U prašumi Perućici registrovano je oko 170 različitih vrsta drveća I grmlja I preko 1000 vrsta zeljastog bilja. Nacionalni park Sutjeska je sigurno biser Bosne i Hercegovine za koji i većina građana ne zna.

Po mnogima najljepši dio Maglića je Trnovačko jezero. Trnovačko jezero je smješteno na Magliću, na visini od 1517 m/nv. Ono što je karakteristično za ovo jezero jeste da je u obliku srca. Također zanimljivo je da se ovo jezero nalazi u Crnoj Gori ali jedini način da dođete do njega jeste iz Bosne i Hercegovine. Jezero je dugo 700 i široko 400 metara, prostire se između Maglića, Volujka i Bioca čiji se grebeni naginju u dolinu jezera. Zanimljivo je i da je boja jezera zeleno-plava.

Ipak slika govori više od 1000 riječi, uživajte u galeriji…

MAGLIĆ 2014 – Detalji uspona

Polazak iz Zenice: 03:00

Polazak na uspon sa Prijevora: 09:00

Dolazak na Vrh Maglić (2386 mnv): 12:00

Dolazak do Prijevora preko Trnovačkog jezera: 19:45

Pređena kilometraža: 25 km

Učesnici: Amel Selimović, Edin Hujdur i Armin Durgut.

Galerija:

Nacionalni park Sutjeska

1

Vodopad Skakavac

2

Ambijent Maglića

3

Planinari koji su se zajedno sa nama penjali

4

Jedna od stijena (Na slici Edin Hujdru i Armin Durgut)

5

Pogled sa vrha

6

Planinari na vrhu Maglića

7

Trnovačko jezero

8

9

Male planinarske kućice na Prijevoru

10

Pogled sa vrha na Trnovačko jezero

11

Stijene i vrhovi Maglića

12

Na ovom linku možetete pogledati i video koji smo snimili.

Piše : Durgut Armin