Šljive su jedna od najukusnijih voćki kojih ujesen, kada sazrijevaju, ima u izobilju. Osim što su preukusne kad se konzumiraju svježe, pružaju bezbroj mogućnosti za pravljenje ukusnih slastica.
Mi vam predlažemo da od šljiva napravite ukusnu i zdravu tortu. Đumbir, bademi i smeđi šećer će zaokružiti ovu jesenju priču kroz arome i mirise pečene torte.
Recept je jednostavan, a trebat će vam svega 12 komada šljiva.
Sastojci za biskvit:
250 g brašna
2 čajne kašičice praška za pecivo
2 čajne kašičice cimeta
pola čajne kašičice đumbira
pola šolje smeđeg šećera
80 g mljevenih badema
2 supene kašike mljevenih sjemenki
1 šolja jogurta
pola šolje kokosovog ulja
1/3 šolje sojinog biljnog napitka
1 čajna kašičice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
Sastojci za preljev:
12 šljiva
1 supena kašika smeđeg šećera
Priprema:
- Zagrijte rernu na 165° C.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- Najprije u jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, odnosno brašno, smeđi šećer, so, đumbir, cimet, prašak za pecivo i bademe.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte mljevene lanene sjemenke s tri supene kašike vode i ostavite ih 10 minuta.
- Potom, u lanene sjemenke umiješajte preostale mokre sastojke, odnosno kokosovo ulje, sojin biljni napitak, ekstrakt vanilije i jogurt.
- Šljive narežite na kockice, potom ih pomiješajte s kašikom smeđeg šećera i izgnječite.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke, a potom smjesu ulijte u kalup.
- Po vrhu torte rasporedite smjesu od šljiva.
- Pecite tortu 50-ak minuta, a čačkalicom provjerite je li pečena.
Piše:I.P.