Torta od šargarepe je najveći trend ove jeseni


PODIJELI.

Zaboravite na klasične sastojke i uplovite u novu čulnu avanturu.

Sastojci:

Biskvit:

300 g brašna

250 g šećera

2 kašičice cimeta

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

180 ml ulja

120 g grčkog jogurta

4 jajeta

100 g oraha

450 g šargarepe

ribana korica jedne narandže

Krema:

450 g krem sira

250 g milerama

150 g omekšalog maslaca

150 g šećera u prahu

ribana korica jedna narandže

Priprema:

Biskvit:

Sitno isjeckajte šargarepu i sameljite orahe. U jednoj posudi pomješajte cimet, brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu.

U drugoj posudi, pjenasto izmiksajte jaja i šećer, dodajte ulje, jogurt i koricu od narandže. Suve sastojke umješajte u smjesu sa jajima, zatim dodajte šargarepu i orahe, potom dobro izmiksujte da se sve sjedini.

Smjesu podijelite na tri jednaka dijela.

Dno kalupa obložite papirom za pečenje i izlijte prvi dio smjese – pecite oko 35 minuta, na 180 stepeni. Na isti način pecite još dva puta – druge dvije smjese.

Kada ste ispekli sva tri biskvita, ostavite ih da se ohlade.

Krema:

Omekšali maslac izmiksajte sa krem sirom. Dodajte mileram, koricu narandže i šećer u prahu, te sve dobro sjedinite.

Kremu podijelite na tri jednaka dijela.

Slaganje torte: kora – krema – kora – krema – kora.

Zadnjim dijelom kreme premažite cijelu tortu. Tortu ostavite u frižideru preko noći, prenosi “Ona“.