Nakon zimske oskudice, rano voće i povrće na tezgama izgleda zaista primamljivo. Ali, ukoliko je gajeno na uobičajeni način, uz upotrebu „hemije“, ono sa sobom nosi i određene rizike. Rano povrće i voće je prvi proljetni izvor vitamina, minerala i organskih kiselina. Međutim, zelena pijaca nam najčešće ne daje nikakve garancije o proizvodima koji se na njoj nude.
Istrazivači su posmatrali 45 popularnih vrsta voća i povrća, a zatim ih rangirali na osnovu nađene količine pesticida. Važno je napomenuti da se sva ispitivanja sprovode na voću i povrću koje je oprano ili oguljeno.
Najzatrovaniji plodovi:
– Jabuke
Jabuke su nažalost u 99 posto slučajeva bile kontaminirane barem jednom vrstom pesticida.
– Grožđe
Samo jedna bobica grožđa bila je pozitivna na čak 15 pesticida.
– Male slatke paprike
Poput grožđa, samo jedna mala paprika nakon testiranja pokazala je da ima čak 15 pesticida.
– Mali paradajz
Na testu su pokazali da sadrže čak 13 pesticida.
– Lisnato povrće
Kelj i drugo lisnato povrće su zaslužili posebnu pažnju jer imaju visoke količine organofosfornih insekticida (otrovna jedinjenja koja utiču na nervni sistem).
Piše: Emina Bilić