Žvaka


PODIJELI.

Žvakaća guma ili žvaka je naziv za vrstu slatkiša. Tragovi predmeta slični žvakaćim gumama datiraju još iz vremena neolita, ali je žvakaća guma u svom modernom obliku napravljena u SAD-u, u drugoj polovini 19. stoljeća.

1620272_700880839955959_1594495368_nStari Grci žvakali su smolu tršlje ili zimzelene pistacije. Azteki su žvakali čikl, smolu drveta sapodile. Indijanci koji su živjeli na području Nove Engleske naučili su koloniste žvakati smolu smreke.

Guma za žvakanje pojačava izlučivanje sline, što pomaže da se neutralizira djelovanje kiseline u zubnom plaku i poboljša higijenu usne šupljine. Kao dodatnu zaštitu od karijesa stomatolozi preporučuju žvakaće gume bez šećera.

  • Neke osobe kažu da im guma za žvakanje pomaže u odvikavanju od pušenja. Osim toga, mnogi znaju uzeti gumu za žvakanje kad ih uhvati želja za jelom, u prosjeku jedna žvakaća guma nema više od desetak kalorija.

1743426_700880833289293_312560257_nVjerovatno ste dosad nebrojeno puta u životu progutali žvaku. A isto toliko puta i čuli kako se ne smiju gutati jer bi se mogle zalijepiti za želudac, i tek nakon 7 godina bi se probavile. Ali bez brige. Iako se žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu probavljivi, čovjekov želudac to probavi na određeni način. Čovjek svakodnevno unosi određene količine neprobavljive hrane koju naš organizam tretira na poseban način, pa gutanje žvake nije neobično niti opasno po život. U trenutku kada progutate žvaku, njeni dijelovi koji ne mogu biti probavljeni ostaju u tijelu sve dok se  želudac ne izbori sa tim, a potom se, poslije određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Piše: Emina Bilić