Zlatan Ibrahimović: “Bio sam kradljivac bicikala. To je bio moj prvi posao.”


PODIJELI.

Zlatan Ibrahimović je fudbaler koji je odavno ušao u historiju evropskog i svjetskog fudbala, ali je i autor najprodavanije knjige u Švedskoj, prodavanije i od Harry Pottera
Zlatan Ibrahimović je rođen u Malmeu 3. oktobra 1981. godine. Bosanskohercegovačkog je porijekla, a trenutno igra za Paris St-Germain. Sin je Šefika Ibrahimovića i Jurke Gravić. Otac Šefik je emigrirao u Švedsku 1977. gdje je sreo Jurku, koja je isto emigrirala u Švedsku. Ibrahimović odrasta u Rosengardu. Ima jednu sestru, Sanelu, koja je dvije godine starija od njega. Sanela danas radi kao frizerka i Zlatan nevjerovatno liči na nju. Roditelji su mu se rastali kada je imao dvije godine.
“Moj je Zlatan Bošnjak jer sam i ja Bošnjak, i to onaj sa dna kace”, priznao je Šefik Ibrahimović, koji je danas u odličnim odnosima sa svojim sinom iako to u vrijeme Zlatanova puberteta nije bio slučaj.

Ekspert u krađi bicikala!
Kvart u kojem je odrastao u Rosengardu, predgrađu Malmoa, Zlatan opisuje kao mjesto koje je veoma opasno i u kojem nije bilo lahko živjeti.
“Kao klinac dobio sam od brata bicikl BMX, kojeg sam zaista volio i uživao u njemu. Ali, nakon nekog vremena, neko ga je ukrao. Stari je došao zadignutih rukava i raskopčane košulje, bio je jedan od onih koji se nije libio upotrijebiti silu da se obračuna sa onim koji naude njegovoj djeci, ali ni to nije pomoglo. Bio sam uništen. Pa sam odlučio i sam krasti bicikla. Postao sam majstor u tome, oblačio bi se u crno i izlazio po noći, u svojim sam očima bio kao Rambo”, napisao je Ibrahimović, te dodaje da je bio “pravi luđak za volanom”.
Zlatan-Ibrahimovic-5
Ibra o ocu i početku karijere
“Sam sam se brinuo o sebi u djetinjstvu, oko mene nije bilo nikoga, apsolutno nikoga. Ali, i tata je radio nevjerovatne stvari, također. Međutim, nije bio kao ostali očevi. Nije gledao moje utakmice niti me ohrabrivao sa školom. On je imao svoje ’cuganje’ i svoj rat, i svoju jugoslovensku muziku”, piše u jednom dijelu knjige, a aztim opisuje kako mu je bilo kada je otac prvi put došao da gleda utakmicu:
“Nisam mogao da vjerujem! Ovaj ovdje tip bio je pravi otac. Došao je da prati utakmicu, a ja sam bio totalno zabezeknut. O tome sam sanjao i počeo sam da igram s nekom potpuno bolesnom snagom. S****, tata je ovde! To nije mudro. Gledaj ‘vamo, želio sam da vičem! Provjeri! Tvoj sin je najokrutniji svjetski igrač. Mislim da je to jedan od mojih najvećih trenutaka. Vratio mi se. Ne baš da ga i ranije nisam imao. Ali ovako… Bilo je to nešto sasvim novo. Nakon igre bih mu pritrčao da ‘nako malo proćaskamo, kao da je sasvim prirodna stvar da mi je otac tu”.
Prvi klub u kojem je Zlatan igrao zvao se MBI Malme. Kasnije je prešao u tim FK Balkan gdje ga je trenirao trener porijeklom iz Bosne i Hercegovine. U tom periodu života uvidio je razliku između Švedskog i Balkanskog života i opisuje:
“U MBI Malme švedski očevi gledaju utakmicu i viču: Hajmo momci. Dobro je! U FBK Balkan, očevi viču: J**** ti mater! Mislio sam: ‘Odlično, baš kao kod kuće. Ovdje mi je dobro!'”, navodi se u Ibrahimovićevoj autobiografiji. Bez obzira na sve sto se desilo zadnjih mjeseci vezano za Zlatana, njegovo ime će uvijek biti zapisano u historiji fudbala.

Piše: Ismar Arnautović