Život je pred tobom


PODIJELI.

 

(Foto:Youtube)

Predstava Život je pred tobom je nešto sasvim novo i osvježavajuće na repertoaru Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Radi se o dramskoj adaptaciji romana francuskog autora Romaina Gary-a, u režiji naše mlade rediteljice Lajle Kaikčije.

Predstava počinje uvodnim monologom dječaka Muhameda koji nas uvodi u svoj život, opisujući svoju sudbinu. On nam govori iskrenošću djeteta o svom odrastanju. Postavlja pitanja o nekim velikim životnim istinama, poput toga da li se može živjeti bez ljubavi.

Svako ko pogleda ovu predstavu neće ostati ravnodušan, jer ona kroz nevine oči djeteta govori o tome kako društvo često ima predrasude o svima onima koji su drugačiji zbog porijekla, boje kože, vjerske pripadnosti ili seksualnog opredjeljenja. Protagonisti ove predstave na jedan lijep način nam pokazuju šta je to što je uistinu važno u životu svakog čovjeka. Govore nam o zajedništvu, ljubavi, naslonjenosti jednog čovjeka na drugog bez obzira na sve razlike koje mi sami stvaramo između sebe.

Ova dramatizirana priča je veoma aktuelna i u današnjem vremenu jer smo i sami često svjedoci različitih narušavanja tuđih prava i oblika diskriminacije svega drugačijeg od onog što je ustaljeno i navodno jedino prihvatljivo.

Rediteljica nam, sa glumcima koje je tumače, ovom pričom otvara vrata tolerancije onoga što je drugačije. Dira nas duboko u srž naših duša i srca predstavljajući nam jednu dječiju sudbinu. Na kraju predstave naučimo da je ljubav vrijedna u životu upravo koliko i sam život.

Ova priču tumače igrajući u predstavi slijedeći glumci: Igor Skvarica (Muhamed), Faketa Salihbegović-Avdagić (Roza), Mugdim Avdagić (Ćamil), Sabina Kulenović (Nadin), Saša Handžić (Lola), Muhamed Bahonjić (Jusuf Kadir).

U predstavi su osim igranih i animiranih elemenata, na jedan zanimljiv i dopadljiv način  montirani isječci iz kultnog filma “Casablanca”, pa smo u prilici pored prisutnih glumaca vidjeti bar na platnu i veličine poput Humphrey-a Bogart-a i Ingrid Bergman.

A sve je veoma dopadljivo propraćeno muzikom kompozitora Igora Kasapovića.

Predstava je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica premijerno izvedena 19.01.2013. godine i dalje se nalazi na repertoaru istog. Stoga svima preporučujemo da dio svoga slobodnog vremena odvoje i pogledaju ovu lijepu i poučnu predstavu koja samim svojim imenom daje jednu vedru poruku svakome od nas u životu, a to je: „Život može da bude lijep. Život je pred tobom!“.

(Link predstavljanja predstave izvor: youtube.com)