Zeničanin Dado Ruvić niže uspjehe sa svojim fotografijama


PODIJELI.

Dado Ruvić, ime koje se često spominje u  svjetskim i našim medijima. Mladi dvadesepetogodišnji  Zeničanin  je student Fakulteta za kriminalistiku, kriminalogiju i sigurnosne studije u Sarajevu, a ujedno i   fotoreporter največe svjetske agencije Reuters. Radeći za najveću međunarodnu multimedijalnu novinsku agenciju Reuters već nekoliko godina njegove fotografije  su  među najboljima u godini na izmaku.

Povod za razgovor  za portal merak.ba  je svakako njegov rad i njegovi uspjesi u poslu kojim se bavi.

merak.ba: Kako je došlo do tvoje saradnje sa agencijom Reuters?
Dado: Nakon rada u nekoliko dnevnih novina, agencija i magazine dobio sam 2009. godine poziv od agencije Reuters da radim za njih. Prihvatio sam, i evo već 5 godina živim svoj san, radim u najboljoj svjestkoj novinskoj agenciji, u kojoj imam potpunu slobodu objavljivanja, snimanja i izražavanja na svoj način.

merak.ba: Odakle baš ljubav i interesovanje da se  baviš fotografijom?
Dado: Tokom mog školovanja pokušao sam se baviti pisanjem i shvatio da mi to nije jača strana, odnosno da se ne mogu vjerodostojno izraziti prenijeti na papir ono što osjećam. Bavio sam se i muzikom ali i tu nisam mogao da se pronađem.  Tako je došlo do fotografije koja je u potpunosti promjenila moj život. Fotografija je postala moj alat, olovka i moj instrument kojim se izražavam.

merak.ba:  Izgradio si svoj poseban prepoznatljiv stil fotografije. Možeš li nam objasniti o čemu se radi, odnosno šta je presudno imati za dobru fotografiju .
Dado: Za dobru fotografiju potrebno je imati iskustva, događaja, situacija. Potom u glavi prije svakog događaja morate imati dobar plan. Talenat i oprema nisu toliko bitni koliko upornost , trud, svakodnevan rad i vježba za dobru fotografiju. Kada je rijeć o tematici najviše me privlače dokumentarna i konfliktna fotografija jer upravo s njom mogu mjenjati stvari i stavove ljudi. Fotografijom ukazujem na nepravdu. Svaki konflikt je bespotreban, nepravedan i uzaludan.

merak.ba: Kojim kombinacijama umjetnosti se služiš?
Dado: Za mene fotografija nikada nije bila umjetnost, a i ne volim kada me nazivaju umjetnikom. Fotografija je prosto moj način izražavanja, tj. moje oružje kojim želim da promjenim stav makar jedne osobe  o datoj temi ili događaju.

merak.ba: Tvoje fotografije se često objavljuju u najvećim stranim novinama. U mnoštvu fotografija koje si snimio,a i nagrada koje si dobio  postoji li neka najomiljenija tebi?
Dado: Koristeći sirovu novinsku fotografiju, izgradio sam i prepoznatljiv stil koji me je, osim rada u ovoj novinskoj agenciji doveo i do toga da moje ime stoji ispod naslovnica, duplerica ali i fotografija koje su objavljene u nekim največim svjetskim novinama kao što su : New York Times, Time, Le Monde, Chicago Tribune, Washington Post, National Geographic, Guardian, Irish Times, National post, Los Angeles Times, Globe and Mail, China Dailyja.

Nemam omiljenu fotografiju. Nije mi omiljena ni ona koja je osvojila nagradu niti ona koja je bila fotografija dana , godine, koja je bila na naslovnici nekih svjetskih novina. Meni su omiljene one koje su pokrenule promjene, doprinijele promjeni stava ili raspolozenja bilo pojedinca ili mase.

merak.ba: Tvoje interesovanje je za fotografijama na protestima ili elementarnim nepogodama. Zašto ?
Dado: U Irskoj sam prije dvije godine specjalizirao tu vrstu fotografije. Ako jednom čovjeku svojom fotografijom promjenite stav, misao, raspoloženje tad smatram da sam postigao svoj cilj. Svjestan sam da moje fotografije neće promjeniti svijet, ali mogu pokušati ukazati na nepravdu. Osim sto je dokument, fotografija je u historiji skidala  predsjednike, izazivala i zaustavljala ratove. Drugim riječima, fotografija je jako oružje i koliko god ja maksimalno koristim to oružje da ukažem na nepravdu i istinu, šta je  i glavni cilj bavljenja ovim poslom.

merak ba: Svakog dana kroz Reutersov servis prođe više hiljada fotografija autora iz cijelog svijeta, a svjestka novinska agencija Reuters svake godine bira najbolje od njih. Ove godine je to bila tvoja fotografija na kojoj glumica i redateljica Angelina Jolie plače u Memorijalnom centru Potočari ?
Dado: Uvrštavanjem ove fotografije medju 55 najboljih  2014. Godine me posebno obradovalo, prije svega jer je to izbor mojih urednika i šefova. U Angelininoj suzi se ogleda historija ove krvlju natopljene zemlje i ja znam da će ova postaci cijeli svijet da sazna za Bosnu i Hercegovinu i njenu turbulentnu  prošlost da saznaju stvari koje se ne bi više smjele ponoviti, ne samo ovdje, već i u cijelom svijetu.
slika4

Na kraju trebamo spomenuti da je Dado Ruvić ovakve uspjehe bilježio i u protekle četiri godine, dok se 2013. godine Reutersovom izboru najboljih fotografija našala i njegova fotografija munje nad Potočarima.
slika3

Nakon 56 najboljih fotografija iz 2014. godine, novinska agencija Reuters je  ovih dana objavila 30 najpopularnijih fotografija objavljenih na Instagramu. Među njima se opet našla fotografija  Zeničanina Dade Ruvića, koji je noću, kada se velika količina smoga spustila na Zenicu, uslikao čovjeka kako prelazi ulicu. Fotografija je nastala 19. novembra ove godine.”Čovjek u zeničkom smogu”

Redakcija merak.ba našem sugrađaninu Dadi Ruviću želi svako dobro kako u privatnom tako i u poslovnom životu. Ponosni smo da jedan ovakav mlad čovjek predstavlja svojim radom i uspjehom  u svijetu Bosnu i Hercegovinu,ali i naš grad Zenicu .

Piše: Fikreta Hadziavdić