Zdravo, mi smo VEDRO


PODIJELI.

Grupa mladih ljudi, zaljubljenika u prirodu i planinarenje, pokrenula je udruženje planinara VEDRO s ciljem unapređivanja planinarstva u Bosni i Hercegovini kao i afirmacijom mladih ljudi u ovu razonodu. Imao sam priliku popričati sa osnivačima VEDRO-a, Nerminom Talam i Amelom Selimović.

Prvo što me interesovalo je bilo kako se zapravo VEDRO oformilo, odnosno kako se ekipa sastala i pokrenulo udruženje. Sam odgovor mi je dao jasan uvid u to koliko ovi momci vole svoj posao i planinarenje.

“Prije dvije godine sam se učlanio u PSD Poštar, te sam zajedno s Nihadom Mujačićem otišao na prvi planinarski izlet do planinarskog doma Hum. Planinarenje mi se svidjelo i želio sam se nastaviti baviti s tim. Prilikom jednog boravka na Liscu upoznao sam Nermina i Harisa, pa smo počeli zajedno planinariti izlete, ali ništa posebno. Jedne večeri u čaršiji, dok sam šetao s djevojkom, sretnem Nermina sa njegovom ljepšom polovicom. Predložim mu da pokrenemo neko vlastito udruženje, da možemo lakše organizovati izlete na bosanske ljepotice“, priča nam Amel.

Nermin je, sa smiješkom na licu i klimajući glavom, potvrdio Amelove riječi, a Amel je nastavio:

“Par dana kasnije smo sjeli na kahvu, i ja opet predložim Nerki da pokrenemo vlastito udruženje za planinarenje, preko kojeg ćemo i mlade privući da idu na planine, da tim putem poboljšamo planinarenje u Zenici ali i posjetu planinskim domovima. Tada sam dobio prvi zadatak od Nerke, da osmislim ime i logo. Za ime sam prvo razmišljao o stranim nazivima vezanim za planinarenje, dok se nisam sjetio naziva VEDRO, što je planinarski pozdrav. I Nerminu se dopao naziv. Par dana kasnije nastao je i logo. Uskoro nakon toga uslijedio je i naš prvi izlet, na Bobovac.”

Zatim je Nermin preuzeo riječ oko prvog službenog izleta VEDRO-a: “Da, Bobovac je bio prvi naš izlet, koji je bio kako planinarskog tako i historijskog značaja. Izlet je bio dobro isplaniran i dosta ljudi, pogotovo mladih se odazvalo, što je za nas bilo veoma dobro i drago nam je što smo startali u pravom smjeru. Tako smo i Harisa uključili, iskusnog planinara s kojim smo također dijelili viziju planinarenja. Afan se priključio nakon što smo već formirali VEDRO i nakon što je Amel predložio njemu da nam se priključi.”

– Upitao sam ih za najdraže izlete.
“Teško je zaista izdvojiti koji mi je najdraži. Ipak bih izdvojio par. Bobovac, naš prvi izlet, lagan za početnike, i koji je ujedno bio i historijskog značaja, jer svi znamo šta znači Bobovac za sve Bosance i Hercegovce. Također bih izdvojio i Lisac, gdje smo se probijali kroz gustu maglu. Izlet koji je bio svima nama fascinantan. Istakao bih da smo mi jedino Udruženje koje je obilježilo Dan državnosti izletom u Jajce. Ali, iskreno, zaista je teško izdvojiti najdraži izlet, pogotovo za jednog organizatora“, kaže Nermin.
Amel je izdvojio svoje najdraže izlete: “Ja bih istakao da sam zahvaljujući VEDRO-u imao priliku ići na Memorijalni pohod na Bjelašnicu, gdje sam imao priliku zajedno sa 150 planinara iz cijele bivše Jugoslavije popeti se na sam vrh Bjelašnice. Što se tiče izleta koje je VEDRO organizovalo, meni je među dražima nedavni izlet pod nazivom MARŠ ZA KISIK (http://merak.ba/mars-za-kisik/).”
– Sigurno je moralo je doći do nekih zanimljivih situacija na izletima, pa sam Amela upitao za to.
“Pa recimo, desilo se pri skorijem izletu, MARŠ ZA KISIK, gdje je izlet spremljen za 3 dana. Afan me nazvao u srijedu i rekao: ‘Amele, moramo ići na Smetove ove nedjelje’. Pokušao sam ga odgovoriti ali uzalud. Tako da smo sve na brzinu organizovali, ali drago mi je da je tako sve ispalo.”, rekao mi je Amel.

– Pitao sam ih da li planiraju da šire svoje udruženje, možda da uvedu članarine i slično.
Nermin: “Zasad samo nas petero čini članove izvršnog odbora, a kasnije ćemo implementirati članarine za sve Zeničane koji žele da budu dio VEDRO-a, koji će moći doprinijeti svojim sugestijama i primjedbama.”

– Kada smo već kod članova i članarina, da li će članovi imati neke pogodnosti uz to?
Nermin: “Uskoro će detalji biti poznati na našoj web stranici i društvenim stranicama, ali zasad mogu reći da će moći imati popust na izlete koje organizujemo. A članarina će biti poznata uskoro, ali biće simbolična.”

A šta je sa VEDRO rekvizitima?
Amel: “Naravno da će biti naši rekviziti, na primjer majice, kačketi i slično.”
I jedna poruka od Amela za kraj našeg druženja: “Ne zaboravite da mi ne osvajamo planine, planine osvajaju nas.”
I tako smo priveli naše druženje kraju, koje je bilo i više nego zanimljivo. Ekipa portala merak.ba želi ekipi iz VEDRO-a puno sreće u daljnjem radu, da osvoje sve bosanske ljepotice, ali i van granica Bosne i Hercegovine da budu veoma uspješni. Ako želite pratiti rad Udruženja VEDRO, te biti obavješteni o njihovim najnovijim izletima, pratite ih na facebook-u vedro.ba ili putem twitter-a vedroba. Također pratite i naš portal i facebook page merak.ba najnovijim vijestima vezano za VEDRO kao i druge zanimljivosti iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Piše: Nino Mujkić