Zašto se kaže „knjiga je čovjekov najbolji prijatelj“


PODIJELI.

“Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja: knjigu.” (Victor Hugo)

Cijeli život, sam po sebi, je nepredvidljiv, i često nam se svima događa, da htjeli to ili ne, upadnemo u neku tešku, nerazumljivu i jedva podnošljivu situaciju.Nekad uspijemo da se izvučemo i izborimo, a nekad jednostavno pokleknemo pred životnim izazovima. Onda se polako predamo, i utjehu pronađemo u čitanju knjiga naših omiljenih pisaca ili nekih potpuno nam novih. Ljudi su nas iznevjerili, ali knjige nikada do sada nisu. Knjige su uvijek tu da nam pruže utjehu u trenucima samoće i beznađa,da nas obraduju i nasmiju, onda kada nam je to najviše potrebno. One su naši najbolji prijatelji. Puno daju, a ništa ne traže.Iako svi imamo puno prijatelja s kojima možemo da razgovaramo o sebi i onome što nas muči, nekako, najbolji prijatelj koji nam uvijek tu, je knjiga.Sa svakom pročitanom stranicom dobijemo neku novu snagu. Naučimo nešto novo.

Čitanje je jedno od velikih zadovoljstava, koje vam samoća omogućuje.

(Harold Bloom)

Ništa na ovom svijetu ne može da zamijeni trenutke opuštenosti, mira i zaborava, kao razgovor sa dobrom knjigom. Sigurno se pitate zašto je to tako? Pa, zato što nas knjiga nikada nije iznevjerila, napustila i ostavila na cjedilu.Nikada nas nije podcijenila, ismijala niti iznevjerila naša osjećanja.Naprotiv, uvijek nam je pomagala i još uvijek pomaže da se izborimo sa našim problemima, strahovima, razočarenjima i uzaludnim nadama.Što god da se desi, ona je uvijek tu uz nas i za nas, da nas smiri, usreći, oraspoloži, utješi i da nam pruži nadu. Na trenutak zaboravimo tugu, i ponovo smo sretni. S nama je naš najbolji prijatelj: knjiga.Svaka knjiga je svijet za sebe, svaka nas nečemu nauči, ili nas bar podsjeti na već naučeno, a zaboravljeno. S njom upoznajemo daleke krajeve i ljude, mjesta na kojima nikada nismo bili, dobre i loše ljude, razne situacije, predviđene i nepredviđene. S njom putujemo, istražujemo, otkrivamo, učimo. Knjiga nam otvara vrata jednoga novoga svijeta,i dopušta nam bez rezerve, da zavirujemo u nepoznato. S knjigom postajemo bolji ljudi. Priče i misli autora, pretočene u pisanu riječ i upakovane u korice, pomažu bolje od bilo kojeg lijeka. U današnjem ubrzanom vremenu, punom dostignuća i raznoraznih čuda tehnike, tehnoloških napredaka, raznoraznih novih naprednih saznanja, mnoštva prijatelja, koje dobijamo, al ponekad i gubimo, jedino knjiga ostaje zauvijek s nama. Naš najbolji prijatelj.Ona je sastavni dio naših života, nezamjenjiva i dragocjena i zasigurno jedno od najdragocjenijih stvari na svijetu.

Knjiga je vrijednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onog, ko je čita”. – Egipatski zapis.

Stoga je ovaj tekst posvećen knjigama, ali i svima onima koji su možda zaboravili na knjige, i drže ih negdje na prašnjavoj polici najzabitijega kutka svoga doma.

„Ako imaš puno knjiga, imat ćeš i puno snova.“

Piše: Igor Strutinski