Začinite sebi jelo začinima, a život osmjesima


PODIJELI.

Znate li ko je rob Ahmet? Rob Ahmet glavni je lik istoimene turske serije koja se prošle godine emitovala na Hayat-u. Mjesto radnje serije je osmanlijski dvor, a sva se radnja odigrava u vrijeme mjeseca posta, Ramazana. Serija je mješavina starih, turskih običaja, zabranjene ljubavi i – začina!

Ahmet je bio siromašni mladić koji je radio u maloj prodavnici začina u Istanbulu i bio je veoma vješt u svom poslu. Znao je u snu raspoznavati mirise i znao je ljekovitosti sve i jednog začina. U mjesecu Ramazanu počinje da radi u dvorskoj kuhinji i tamo pokazuje svoje nesvakidašnje umijeće poznavanja mirisa i začina.

Gledajući tu seriju zaintrigirala me osmanlijska kuhinja i svi ti slatki začini. Tačno sam ih mogla namirisati kroz debelo staklo ekrana od televizora. Kada nađete vremena, pogledajte ovu divnu seriju, a ja vam sada donosim neke od najslađih začina koji se i danas dan koriste u kuhinjama.

– Vanilija, iako skupa, jedan je od najtraženijih začina u svijetu. Pruža bogat ukus sladoledima, slatkim jelima, a možete njome poboljšati i ukus vaše jutarnje kahve.

cimet– Cimet bi trebala imati svaka bosanska kuhinja, jer praviti kolače bez ovog začina je nezamislivo. Smatra se da je ovo najstariji poznati začin na svijetu jer su ga Egipćani, Feničani i Kinezi koristili čak 2800 godina prije Krista. Ne osporava se i njegova ljekovitost. Upotrebljava se kao stimulator šećera u krvi i temperature, snižava nivo masti i holesterola, odličan je izvor minerala i k tome još izuzetno ukusan.
safran Šafran se smatra najskupljim začinom na svijetu iz razloga što se dobija iz jedne biljke koja ima cvat samo 3 sedmice u godini. Proces proizvodnje je veoma mukotrpan, stoga se cijena samo jednog grama, vjerovali ili ne, kreće izmedju 4 i 14 eura. Koristi se u liječenju artritisa, astme, depresije, jača imunitet, poboljšava vid i spriječava rast stanica raka. Šafran ima pomalo gorkast ukus, stoga se odlično slaže uz kuhano povrće, ali i u uz kolače, deserte. Kombinujući ga sa dunjama ili kruškama, ukus je za prste polizati.

kim – Kim je jak i aromatičan začin. Odličan je kako za slatka, tako i za slana jela. Ublažava bol, smiruje kašalj i bogat je vitaminom C.

Klinčić je vjerovatno najpoznatiji u našem podneblju jer ga naše nane redovito koriste kao lijek protiv zubobolje, disajnih i probavnih tegoba, te zbog stimulacije rada mozga. Stoga kada vam nana kaže da vam je spremila čarobni čaj sa klinčićima koji će vas učiniti pametnijim, ne odmahujte odmah glavom. Možda vas neće učiniti pametnijim ali će vam svakako pomoći u koncentraciji, a uz to je još i veoma ukusan.

Prije nego se zaljubljenici u začine bace na tamanjenje kolača sa sofre, samo da kažem – AFIYET OLSUN!

Piše: Ajla Šabić