Zaboravljeno blago našeg zavičaja


PODIJELI.

Ponekad zaokupljeni materijalizmom nismo  ni svjesni  prirodnih bogatstava svoje države. Ne primjećujemo ljepotu prirode, ljepotu naše države. Jedna od tih neprimjećenih odnosno zaboravljenih ili zapostavljenih ljepota je pećina Vjetrenica. Ne slažete se sa tvrdnjom?!- Da li ste znali da je pećina Vjetrenica  najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini, odnosno zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom djelu Hercegovina?!
mapa vjetrenice
Pećina Vjetrenica  je smještena na zapadnom rubu Popovog polja u selu Zavla, općina Ravno, sjeverozapadno od Dubrovnika (Republika Hrvatska). Kad je vrijeme ljetnih žega stanite ispred ulaza u Vjetrenicu i bit će vam jasno zašto se zove Vjeternica. Strujanje zraka je snažno, može dosegnuti brzinu  do 15m/s. Istraženo je 7013,90 m kanala. Obiluje prostranim hodnicima i dvoranama, jezerima, vodopadima i brojnim nakupinama siga. Vjetrenicu spominje 1461. godine Dubrovački senat  a Plinije Stariji (Faius Plinius Secundus) još u 1. Stoljeću , od 23. do 79. godine u Historia naturalis spominje pećinu koja je slična Vjeterenici. Jedna je od najbogatijih pećina u svijetu po biološkoj raznolikosti sa stalnom temeperaturom zraka od 11,4 stepena  Celizijusa. Više od stotinu vrsta pronađeno je u Vjeternici. a oko 37 vrsta prvi put je pronađeno i opisano u Vjeternici. 1968. godine Pronađen je cjelovit kostur leoparda i na tu temu je dr. Kazimi Miculinić i napisao doktorsku disertaciju. Starost kostiju se procjenjuje na 37 000 godina.

Vjetrenica je još poznata i po Čovječijoj ribici koja je endemska vrsta. Živi u podzemnim vodama dinarskog krša. Oči su joj nerazvijene, prekivene kožom ružičaste boje. Naraste od 23-25 cm. Mužjaci su nešto manji od ženki. Na prednjim nogama se nalaze tri prsta , a na stražnjim dva. Vertikalno spljošteni rep kraći je od tijela. Diše plućima i kožom ali čitav život zadržava i po tri vanjske čupave škrge koje se nalaze na obje strane glave. Može živjeti i do 100 godina a pošto ima jako usporen metabolizam može ostati bez hrane i do 10 godina.
covjecja-ribicaPostoje i legende o vilama i hajducima koje se vezuju za pećinu Vjetrenica. U nekim mitologijama svijeta posebno mjesto zauzimaju mitovi o vilama (djevojkama odjevenim u duge  bijele haljine) koje su našle mjesta i u legendama vezanim za Vjeternicu. Po predanju, u Vjeternici su živjele mnoge vile : Vila oblakinja, Vila brodarica, Vila vidarica, Vila biljarica, Vila pročica, Vila vjetrenica se pojavljuje sa vjetrom i kada iz Vjetrenice puše jak vjetar to je znak da je vila Vjetenica u blizini.
_DSC0821
Po starim predanjima u pećini Vjetrenici su se u davna vremena skrivali i hajduci, kojima je tama i dubina Vjeternice davala sigurno utočište. Dokaz za njihovu prisutnost u prošlosti Vjetrenice je i ljudskom rukom isklesani hajdučki sto koji je udaljen 550 metara od samog ulaza.U nastavku pogledajte foto galeriju našeg fotografa.

Piše: Adi Salčinović