XII FESTIVAL BH DRAME ZENICA 2013.


PODIJELI.

Zvanično je počeo i XII Festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2013, i trajat će od 08. do 20. maja/svibnja. Ova respektabilna kulturna manifestacija okuplja najbolje predstave po izboru selektora, koje su nastale po predlošcima bosanskohercegovačkih autora. Selektor ovogodišnjeg Festivala bio je Bojan Munjin koji je, nakon što je odgledao pristigle predstave za učešće, izabrao deset koje će se takmičiti za nagrade. Ovogodišnji stručni žiri će raditi u sastavu: Milena Bogavac, Matko Botić i Midhat Kušljugić, dok žiri publike čine: Amna Šestić – Sarajlić, Lejla Selimović i Anto Bilić.

Festival je započeo izložbom plakata i teatrografija pod nazivom Bosanskohercegovačka književnost na bh. scenama, autora Nedžada Fejzića i Hasana Džafića. Autori su unutar ove izložbe, na jednom mjestu, nastojali sistematizovati i hronološki posložiti teatrografske podatke o svim produkcijama koje su nastale u profesionalnim teatrima Bosne i Hercegovine, bez obzira kojem uzrastu su namijenjene. Uz izložbu je priređena i knjižica u kojoj su hronološki posložene teatrografske jedinice i predstavlja vrlo vrijedan priručnik svima koji analiziraju domaću produkciju bh. teatara.

Potom je uslijedila baletna predstava MARE NOSTRUM (Naše more) u izvedbi baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu. Autori baleta su: J. M. Kühnel, C. W. Gluck, G. B. Pergolesi, W. Fähndrich, izbor muzike je uradio Jordi Savall, koreograf je Davide Bombana, k.g., Italija, scenograf: Josip Lovrenović, kostimografkinja: Amna Kunovac-Zekić i asistent koreografa: Alex Frei, k.g., Italija. Predstava govori o dijalogu Istoka i Zapada kroz muziku kršćana, muslimana i jevreja Mediterana. Koreograf je želio podariti Bosni i Hercegovini predstavu koja počiva na onome što mi znamo, a oni koji dolaze u našu zemlju polahko otkrivaju, a to se ogleda kroz riječi autora o umjetničkoj inspiraciji:„Zar ne možemo svi jednog dana prezreti historijski različite dogme i savladati bojazan i nepovjerenje od “drugačijih“?“

Kratki video isječak iz baletne predstave:

            Ovogodišni Festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2013, nakon nekoliko decenija, započeo je baletnom predstavom, a nastavlja se bogatim takmičarskim i pratećim programom.

Već sutra, 09. maja/svibnja, očekuje nas nekoliko sadržaja:

od 12 sati – OTKRIVANJE ČAROLIJE – Kako nastaje pozorišna predstava, radionica za učenike OŠ „Musa Ćazim Ćatić“;

od 18,30 sati – Teatar Kabare Tuzla, Heiner Müller: SNOVI, režija Damir Altumbabić – prateći program;

od 20 sati – Udruženje za afirmaciju kulturnih vrijednosti „Filter“ Sarajevo i Agencija Zona, Indira Kučuk – Sorguč: Ja, mahalac, režija: Mirela Trepanić – prateći program.

 Piše: mr.sc. Miroljub Mijatović