Vrijeme je za palačinke!


PODIJELI.

slika2.jpgJedino jelo koje volim jesti i u slatkoj i u slanoj verziji su palačinci. Obično se prave od jaja, brašna, soli i mlijeka. Ali, palačinci  samo po sebi nisu toliko posebni. Dodaci koje se uz palačinke kombinuju, čine palačinke posebnim i neodoljivim. Neko voli svoje palačinke a neko nečije druge. Moj lični favorit su palačinke koje pravi moja prijateljica. Ona voli eksperimentisati sa svim mogućim namazima dok puni palačinke. Kod nje sam probala sve, od kombinacije kikiriki putera i nutelle do raznih kombinacija sa svježim voćem. Ja tu glumim strogi žiri… Ipak najviše volim palačinke sa domaćim džemom od jagoda i prelivom od čokolade.

Palačinci nisu samo brza i ukusna poslastica, nego sa njima ja povezujem a sigurna sam da i vi,  neka od svojih najdražih sjećanja na druženja, sijela… Često ih pravimo prilikom zajedničkih druženja, jer su toliko univerzalni i svako ih moze popuniti po želji. Sa palačincima se može ugoditi svima!

slika1.jpgAko želite nekog  vama dragog pozvati na večeru, a za spremanje nemate puno vremena onda su palačinci idealno rješenje za vas. Većina vise voli slatke palačinke nego slane.

Mozete ih puniti raznim punjenjima kao naprimjer: čokolada i kokos, eurokorem, orasi, šlag, sladoledo i razne vrste voća. Ili ako više volite slane kombinacije, možete probati piletinu i šampinjone, gauda sir i svježi paradajz, zatim špinat i razne vrste povrća.

Palačinke gotovo svi volimo. Ali najveću ljubav prema palačincima ipak pokazuju djeca… “Mama, daj jos jedan„

Kažu da se zadnji placinak na tanjiru zove stidnjak, jer ga neće niko uzeti. Nije tako kod svih. Većina bi se složila da se u njihovom društvu on zove brznjak.

Usudite se eksperimentisati i otkrijte svoju najdražu kombinaciju.

Autor: Emina Bilić