Vježbaš li?


PODIJELI.

Workout.ba je portal koji je započeo sa radom u decembru 2013. godine, a osnovali su ga Zuka Mahir i Bojić Amir sa Ibrahimom Indžićem (urednikom portala) i Sanjinom Tahirovićem (dopisnik za portal). Ideja o portalu rodila se iz ljubavi prema sportu, treningu i zdravom načinu života. Ubrzan način života kojim danas živimo ne ostavlja nam mnogo vremena da se posvetimo svome tijelu, fizički i mentalno onoliko koliko bismo trebali, što rezultira padom samopouzdanja, lošim raspoloženjem i stresom. Trening nekoliko puta sedmično pravi nevjerovatnu razliku za nas i naše tijelo, rješava nas stresa, čini nas jačim i spremnijim da se suočimo sa novim izazovima. Pored informacija za početnike, portal pruža i programe koji će biti interesantni i naprednijim vježbačima i omogućiti im da testiraju granice svoga tijela i podignu se na viši nivo. Iskoristili smo i priliku da popričamo s momcima iz Workout.ba

Merak.ba: Svi se vi bavite sportom, koliko je za vas važna svakodnevna tjelovježba?
Workout.ba: Svi smo jako svjesni činjenice da je trening jako bitan faktor u životu svih ljudi, bez obzira o kojem treningu se radilo. Neko će se odlučiti za anaerobni vid treninga tipa treniga sa tegovima, dok će neko drugi poraditi na svojoj aerobnoj izdržljivosti baveći se trčanjem. Bez obzira za koji vid vježbe da se odlučimo, to će nam pokazati pozitivne efekte u poznim godinama naših života, jer intenzivno bavljenje treningom osigurava nam ”kvalitetnije” starenje.

Merak.ba: Kako gledate na sportski život u BiH?
Workout.ba: Suvišno je komentarisati cjelokupnu situaciju u našoj državi, ali naravno da je i sport u istoj situaciji kao i svaka druga infrastruktura u našoj državi. Svima nam je dobro poznato stanje u sportskim organizacijama, klubovima i ostalim institucijama vezanim za sport koji uopće nemaju podršku od strane države. Ali treba napomenuti da takva situacija u sportu nije samo i isključivo produkt loše vlasti u BiH, ima tu dosta krivice i u pojedincu, jer se malo ko danas trudi da nešto promijeni. Konkretno, mi u Travniku imamo u planu pokretanje jednog sportskog projekta, koji će, nadamo se, naići na podršku vlasti u našoj općini i kantonu. Na ovaj način želimo stati u kraj nezainteresovanosti pojedinca i konačno pokušati nešto promijeniti.

Merak.ba: Imate li kakvu poruku početnicima?
Workout.ba: Početnici prije svega treba da se dobro upoznaju teorijski sa onim čime žele da se bave, bilo da je to treniranje u teretani, borilačkom klubu i sl. Najbitnije je da slijede savjete već iskusnih i dokazano provjerenih vježbača, kako bi imali dobre ”temelje” u svom treningu, i kako ne bi napravili greške koje inače prave početnici. Koji god sport da odaberu neće pogriješiti, jer je najbitnije da se sa sportom počne baviti u što ranijoj životnoj dobi, kako bi se na vrijeme dovoljno razvila motorika i neke od antropoloških karakteristika koje posjeduje svaki čovjek. Sve ostale savjete početnici mogu naći na našem portalu, gdje redovno objavimo i nešto namijenjeno upravo njima.

I za kraj našeg razgovora, momci su poslali poruku čitaocima našeg portala:

Želimo da iskažemo zahvalnost vašem portalu koji je prepoznao naš kvalitet i odlučio da ozvaniči saradnju sa nama. Merak.ba je portal koji ima izuzetnu posjećenost, kvalitet i zanimljivost svega što se objavi i ne sumnjamo da će preko vaše posjećenosti porasti i posjećenost našeg portala i obrnuto. Zaista ovakav vid saradnje ide u prilog za oba portala koji su dokaz da mladi u BiH imaju perspektivu i da su itekako sposobni da urade dobar posao. Ovo je još jedan od načina za jačanje odnosa između dva susjedna grada, u ovom slučaju Zenice i Travnika.

Ovom prilikom također i mi iz Meraka želimo zahvaliti momcima iz Workout.ba za suradnju, a vama, dragi čitaoci, želimo da što prije dođete u idealnu formu uz Workout.ba.

Piše: Nino Mujkić