Vježba Gorske Službe Spašavanja ZDK


PODIJELI.

Gorske Službe Spašavanja ZDK su 21.02.2015. održale dvije vježbe spašavanja u zimskim uvjetima na Smetovima, nadomak grada Zenice. Vježbi je prisustvovalo 26 učesnika i 7 učesnica iz Zenice, Zavidovića, Kaknja,Visokog i Doboja pod rukovodstvom instruktora Admira Bajraktarevića iz Zavidovića i Rubila Pinje iz Travnika.
Izvršena je simulacija vježbi sa po dva povrijeđena koje su učesnici trebali pronaći na lokalitetu Smetova, zbrinuti njihove povrede i transportovati ih do pristupačne ceste.

Ovim zadacima učesnici su pristupili sa velikom ozbiljnošću pri tome iskazujući svoje znanje, umijeće, solidarnost, organizacijske i improvizacijske vještine te izrazitu volju s obzirom na to da se sve ovo radi na volonterskoj osnovi. Na analizama vježbi instruktori su iskazali zadovoljstvo za izvršene zadatke i ozbiljnost pri radu. Sugerirali su na potrebu kontinuiranijeg uvježbavanja čime će se organizacijske vještine još poboljšati te rad spasioca dovesti do savršenstva, koje je itekako potrebno pri spašavanju ljudskih života. Među učesnicima je bilo mnogo pripravnika, tečajaca ali i registrovanih spasioca. Bitno je naglasiti da je u vježbama aktivno učestvovalo 7 djevojaka koje su pokazalesvoje sposobnosti i mogućnosti koje, naravno, prevazilaze zastarjelu svijest o mjestu žena u društvu. Ovo je bila izuzetno divna prilika da se volonteri GSS-a ZDK međusobno upoznaju kroz suradnju i druženje.

Nadamo se da će se ova suradnja GSS-a ZDK nastaviti i proširiti sa ostalim Stanicama BiH a sve u cilju efikasnijeg djelovanja pri spašavanju ljudskih života, ali i međusobnogupoznavanja i druženja.
Gorske Službe Spašavanja su mjesto koje usmjeravaju mlade ljude kroz volonterski rad ka zdravim životnim navikama i pravim vrijednostima, te takav rad treba podržati jer na mladima svijet ostaje!
U prilogu možete pogledati slike sa vježbe koje su uslikale Adnana B. i Samra Dž.

Piše: Nerdžis Čaplja