Veliki Bato


PODIJELI.

Ove godine Udruženje Humanitarna familija iz Crne Gore, je ugostilo korisnike Dnevnog centra „Svjetlost“ kao i Udruženje roditelja „ Zvijezda“ Zenica na čelu sa svojom potpredsjednicom Sandrom Planinčić. Oko 150 osoba sa invaliditetom, sa prostora Balkana, je imalo priliku uživati u društvu predivnih ljudi na crnogorskim plažama. Tamo su upoznali osobu koja odiše optimizmom i pozitivnom energijom, a to je Crnogorac Velizar Obradović Bato. Sudbina je tako htjela da se Bato upozna sa posjetiocima iz Zenice, zbliži se s njima, te poslije odluči da im dođe u posjetu. Ovih dana je Bato boravio u Zenici, a mi vam u nastavku otkrivamo razlog ovog intervjua.

Ko je Bato?
Ovo je pitanje na koje ne postoji  jednostavan odgovor. To je dečko od 27 godina, osoba koja ima plemenitu i dugotrajnu misiju, a to je učiniti ovaj svijet boljim mjestom za život. On radi na svom napretku, ali se podjednako trudi da učini okolinu u kojoj boravi osviještenom i prihvatljivom za svaku osobu. U Zenicu stiže sa jednom misijom, a to je da posjeti svoje prijatelje, njihove roditelje i održi motivacijski govor o unutrašnjoj snazi svakog pojedinca.

Batin život, prije i sada.
Bato je osoba koja ima 100% invaliditet vida. Batin nedostatak vida nije urođen, nego on vid gubi prije 3 godine. Gubitak vida je bio postepen, i trajao je gotovo 6 mjeseci. Taj osjećaj laganog spuštanja roletni je užasavajući za bilo kojeg čovjeka, izaziva gubitak nade i životnog elana. To se ipak ne dešava ovom srdačnom momku.

Prije gubitka vida, Bato je bio prvotimac nikšićkog nogometnog kluba „Čelik“. Iako nije bio u mogućnosti da nastavi sa igranjem fudbala, on i dalje ostaje vjerni sportista. Vjerovali ili ne, Bato je poslije gubitka vida učestvovao u trčanju na 400m i uspio da obori rekord star 50 godina. Ali to nije sve, on ima u planu da bude prva osoba sa invaliditetom-potpunim gubitkom vida koja će se popeti na Bobotov vrh. Mi smo bili iznenađeni tom izjavom, ali Bato kaže:“Moja je granica samo nebo“.

Stepen osposobljenosti i spremnosti ovog mladića je nevjerovatan. On živi samostalno, pere, čisti, kuha i brine se o svom stajlingu koji je by the way besprijekoran. Ono što je nevjerovatno jeste da je sam dresirao svoje „pašće“ kako ga on naziva. Namjerava nastaviti dresuru pasa za osobe sa posebnim potrebama, a sve to u okviru NVO „Iskra života“ čije je osnivač. Ovaj dečko ne prestaje sa iznenađenjima. Kao izvršni direktor ove nevladine organizacije ciljano se bavi edukacijom i akcijama pomoći samohranim roditeljima, djeci samohranih roditelja, beskućnicima, mladim i dr.

I krv svoju dajem
Tokom svog boravka u Zenici, Bato ima u planu posjetiti Dom za stara i iznemogla lica kao i Dom za nezbrinutu djecu. Pored toga,  nakon što je 24 puta darovao krv, Bato još jednom nudi 450 ml sopstvene krvi da bi pokazao koliko je istrajan u svojim namjerama i ciljevima o humanizmu i volonterizmu.

11.

Za Bosnu i Hercegovinu kaže: „Bosna ima dušu, ali nema zakon i nema primjenu“. Velika mu je želja da se napokon uspostavi neka zakonska regulativa i omogući povezivanje centara i korisnika tih centara na cijelom Balkanu. Njegova želja je da to povezivanje bude omogućeno zakonom, a ostvarenje će se vršiti dušom.

Piše: L.Č.