Uživajte u studiranju


PODIJELI.

Kažemo da je studentski period najljepše razdoblje života svakog studenta. Nismo ni svjesni da studiranje može biti jako stresno jer zahtijeva da uspješno uskladite obaveze na fakultetu, društveni život, a često i posao. Kako bismo uspješno balansirali navedeno, predlažemo vam 9 korisnih savjeta.

1. Prisustvovanje predavanjima
Vaši roditelji plaćaju popriličan iznos za školarinu. Čak i ako ste među sretnicima koji studiraju „besplatno“ (što zapravo opet znači na teret poreznih obaveznika- vaših roditelja) sjetite se da fakultet nije srednja škola. Nitko vas, nadamo se, nije prisilio da budete student, to je bio vaš vlastiti izbor. Otiđite i pratite predavanja redovno. Čak i ako vam se nikako ne ide, samim pojavljivanjem ćete ostvariti veću prolaznost, bolje ocjene iz aktivnosti i bit ćete u toku s gradivom i načinima polaganja predmeta. Puno toga što budete čuli na predavanjima ćete, makar podsvjesno, zapamtiti. Surađivat ćete na projektima u timovima i lakše se zbližiti s kolegama i stvarati nova prijateljstva.

2. Organizacija
Jedna od prvih stvari koje trebate napraviti jeste da imate rokovnik. Zapišite zadatke koje morate obaviti kući, rokove za predaju seminara i datume ispita. Skupljate materijale s predavanja i uredno ih podijelite u različite  foldere ili fascikle, bilo na računaru ili isprintane u fasciklu.

3. Postavite se u položaj da je studiranje zapravo vaš posao 
Kad završite fakultet, najvjerojatnije ćete imati posao koji će trajati od 8 ujutro do 16 h. Nakon 16 h ste slobodni i možete raditi šta hoćete, ali u navedeno vrijeme morate biti potpuno posvećeni poslu. Ako ovaj koncept uspijete primijeniti i na vaše fakultetske obaveze, bit ćete najuspješniji student na fakultetu. Idite na predavanja, poslije svratite u čitaonu, ponovite što morate i napišite što vam je zadano. U 16h ostavite knjige i posvetite se sebi. Iako zvuči naporno, ovakav pristup zapravo će vam pomoći da imate više slobodnog vremena, jer nećete morati sve obavljati u zadnji čas, niti stalno učiti kasno navečer i vikendom. Osim toga, pomoći će vam i kao trening i priprema za ono što slijedi nakon diplome – pravi posao.

4. Pronađite način koji vam najbolje odgovara za učenje
Učenje za radnim stolom u potpunoj tišini nije za svakoga. Naprimjer, ako čitate dugačku skriptu, udobno se smjestite na kauč. Neko voli učiti u prirodi, neko u društvu kolega, a neko uz muziku. Također obratite pažnju na to jeste li jutarnji ili popodnevni/večernji tip osobe, jer ćete u to doba najlakše učiti i najbolje pamtiti.

5. Ne recite da nemate vremena
Večina  studenata  zabušavaju na fakultetu jer se žele stalno družiti s prijateljima, izlaziti i piti kafe. Disciplinirajte se i odvojite vrijeme za učenje od slobodnog vremena. Prijatelji će uvijek biti tu, a vaš glavni zadatak je da izvršavate obaveze i polažete ispite.

6. Brinite o svom zdravlju.
Kako bi rekli stari Grci- „U zdravom tijelu zdrav duh“. Bavljenje sportom, zdrava prehrana te održavanje kondicije i fizičke forme neće vam pomoći samo da bolje izgledate, već i da se osjećate odmornije, zdravije, poletnije te da se lakše koncentrirate i izdržite naporni tempo svakodnevnih obaveza. Učlanite se u teretanu ili neku sportsku aktivnost, nemojte pretjerivati sa brzom hranom i pokušajte odspavati 7-8 sati dnevno. Vidjet ćete kako to pomaže da bolje učite i pamtite.

7. Iskoristite vrijeme 
Ako morate napisati dugačak seminar i predati ga u roku od 7 dana, nemojte odgađati zadatak i početi 3 dana prije roka predaje. Umjesto toga, odvojite tridesetak minuta ili sat vremena dnevno i polagano ga rješavajte. S vremenom će to ući u naviku i počet ćete cijenit činjenicu da opušteno izvršavate obveze, umjesto da paničarite u zadnji trenutak i brinete hoćete li sve stići na vrijeme.

8. Pobrinite se da vaš trud i zalaganje bude na visokom nivou
Puno studenata na početku semestra izvršava obaveze na vrijeme i trudi se oko fakulteta, s ciljem da zadnjih nekoliko sedmica izbjegavaju predavanja i odmaraju. Takav pristup može donijeti probleme upravo u najgore vrijeme ispitnih rokova. Potrudite se da sve zadatke rješite najbolje što možete, uvijek pazite na rokove za predaju seminara i pažljivo pročitajte silabus predmeta da vidite što se sve traži. Budite u toku i nemojte se dovesti u situaciju da niste obavili sve što ste trebali zbog nepažnje.

9. Uvijek se trudite biti pozitivni, optimistični i vjerovati u sebe i svoje sposobnosti.
Ovo pravilo vrijedi ne samo za studentske dane, već i za razdoblje cijelog života i suočavanje sa svim preprekama i problemima s kojima ćete se susretati.