Uspješan životni put bosanke Amre Alić


PODIJELI.

Amra Alić je rođena Banjalučanka koja danas živi i radi u New Yorku. Školovala se u BiH, Češkoj i SAD-u. Amra je zaljubljenica u umjetnost i dizajn te je radila za neke od vodećih svjetskih modnih reklamnih agencija. Zaslužna je za razvoj marke i digitalne reklamne kampanje za neke od poznatih luksuznih brendova kao što su Movado, Max Mara, Jordache, Jil Sander, Mercedes- Benz Fashion Week.

Bjekstvo iz Banja Luke i studiranje

Sve je počelo agresijom na našu zemlju. Situacija u Banjoj Luci, kao i u drugim gradovima je bila izuzetno teška.
– Dok za banjalučke Srbe rat nije ni postojao, mi, Bošnjaci, smo bili zlostavljani na razne načine, protjerivani iz svojih domova, odvođeni u logore. Prije nego što smo istjerani iz stana, roditelji su me krajem 1993. godine poslali u Prag kod naših poznanika, koji su također bili protjerani iz Banja Luke- priča nam Amra.

Amra priznaje kako je bilo nemoguće opisati osjećaj beznađa kada se sa 19 godina našla sama u stranoj zemlji nakon svih ratnih trauma. U ruci je, kako kaže, imala jedan kofer, a u džepu 500 maraka.

– Bila su to teška vremena. Češka se tada  oporavljala od političke i ekonomske bure, te nije bila u mogućnosti da finansijski pomogne bosanskim izbjeglicama. Radila sam na crno, nekada i po dva posla, da bih mogla platiti račune ali i studirati. Tada sam odlučila da moram biti uporna, imati cilj i ne dozvoliti da me tragična dešavanja zaustave – priča  Amra.

Amra se od malih nogu navikavala na umjetnost te je tako i zavoljela. Njena porodica je uvijek bila muzikalna, majka Ševala je pjevala sevdalinke, a otac Hidajet je prikupljao muziku iz cijelog svijeta.

Ona i njena sestra Lejla su pohađale osnovnu muzičku školu. Amra je sa 13 godina osvojila prvu nagradu u BiH u klasičnoj gitari, a sa 14 godina je bila treća u bivšoj Jugoslaviji. Lejla je pored gitare, pohađala časove klavira i flaute.

Amra je pred sami rat pohađala kurs italijanskog jezika jer je imala želju da studira umjetnost u Rimu. Međutim, rat i druge okolnosti su drugačije utjecale na njene želje. Upisala je dizajn u Pragu i taj period života u gradu iz bajke, pozorišnih predstava, poezije, klasične muzike opisuje kao fantastično iskustvo. Za vrijeme studija predstavljala je Akademiju primjenjenih umjetnosti na International Mercedes- Benz Design Competition i osvojila prvu nagradu.

Banjalučanka se ipak krajem 1997. godine vraća u Sarajevo i nastavlja svoje studije na Akademiji likovnih umjetnosti. Studiranje u Sarajevu tada u kojem je rat tek završen, bilo je skoro nemoguće bez podrške profesora jer su većina studenata bili prognanici, a mnogi od njih su izgubili članove porodice u ratu ili bili ranjeni.

Zbog nemogućnosti povratka u Banja Luku, njena porodica dobila je papire za useljenje u SAD. U Americi Amra završava magistarski studij u New Yorku te se zapošljava u modnoj reklamnoj agenciji DMA United. Tu stiče različito iskustvo i radila je kao art-direktor na vrlo zanimljvim projektima i sa poznatim brendovima kao Movada, Max Mara, Tommy Hilfiger i mnogi drugi.

Uspjesi u Americi
Posao je bio izuzetno zanimljiv, znala sam raditi čak i po 12 sati dnevno tako da sam imala malo vremena za privatni život i porodicu. Ali, ne žalim se, tako žive svi ljudi u New Yorku.

Amra trenutno radi za Vladu Grada New Yorka. Njen posao se bazira također na dizajnu odnosno online imidžu njujorških Vladinih agencija. Njen zadatak je da pomogne da se obilje informacija, koje se tiču gradskih agencija u New Yorku, što bolje organizira i vizuelno uobliči u internet stranice.

Naša uspješna Banjalučanka je sretno udata i ima sedmomjesećnog sina Skendera.

Svoje planove za budućnost predstavlja  novim idejama za posao ili sa svojim suprugom Adisom koji je arhitekta ili sa svojom sestrom Lejlom koja kreira parfeme za svoju firmu Leykarar.

Priredila: Lamija Neslanović