Uređenje enterijera u orijentalom stilu


PODIJELI.

Opća pomama za orijentalnim TV serijama i njihovim načinima života fascinira gledaoce cijele regije. Njihov uticaj se vidi i za velikom potražnjom nakita, odjeće pa i prostornim uređenjem domova po orijentalnom uzoru.

Untitled1

 

U posljednje vrijeme orijentalni stil je najpopularniji način uređenja enterijera. Sve više prostorija ili čak cijelih stanova dizajnirano je na ovaj način. Odlikuje se jednostavnim i umirujućim dizajnom koji odiše notom mistike i egzotike.
Praktičnost, prostor i efikasnost su prioriteti u ovom domenu dizajna, pa u skladu sa tim treba birati nameštaj, koji se može uklopiti u moderne, ali i one male stanove. Jedna od glavnih karakteristika orijentalnog stila jest ta da on ne zahtijeva krupne komade namještaja, a prostorom dominiraju raskošni tepisi.

Untitled3

Orijentalni tepih najbolje je smjestiti u dnevni boravak ispod stolića gdje će vizaulno privući pozornost, u trpezariju ispod stola ili hodnik.   Ovakvi tepisi uklapaju se i u druge stilove uređenja. Odvažniji ih mogu i objesiti na zid poput slike.

Untitled

U orijentalnom stilu podovi su obično jednostavni i mat nijansi jer su ionako prekriveni tepisima. Zidove možete prekriti tapetama s orijentalnim temama. Umjesto naslonjača po podu možete postaviti velike jastuke koji će stvoriti dojam topline i mekoće.
Nameštaj se pravi od prirodnih materijala, uglavnom je nizak, dominira tamno drvo ukrašeno raskošnim rezbarijama.
Detalji jarkih boja odličan su kontrast neutralnim zidovima i tamnom nameštaju, u stilu Dalekog istoka. Posebno je zastupjena crvena nijansa koja je simbol radosti, zdravlja i sreće, dok je na Bliskom istoku popularna jarkožuta, narandžasta, zelena i plava.

Untitled2

Piše: Ajla Bostandžić