Upoznaj drugačiji svijet


PODIJELI.

Svjetski dan audiovizuelne ostavštine obilježen je u Desetoj osnovnoj školi kroz projekat „Upoznaj drukčiji svijet“ koji je počeo izložbom audiovizuelne ostavštine, a planira se nastaviti snimanjem dokumentarnog filma o ovoj temi koji će uraditi učenici koji su podijeljeni u dvije grupe, i to oni koji istražuju načine snimanja i reproduciranja zvuka u prošlosti i oni koji istražuju načine snimanja i reproduciranja slike u prošlosti. Učenici su došli do jako zanimljivih podataka koje čuvaju za svoj film. U njemu su planirali prikazati i pustiti prve snimke koji su napravljeni u našoj domovini, a posebno su im zanimljive prve snimljene sevdalinke jer je i ovo jedan od načina čuvanja istih.

„Ovo je samo jedan u nizu projekata koje smo planirali realizovati ove školske godine. Cilj ove izložbe je učenicim približiti audiovizuelno naslijeđe te ih upoznati sa načinima snimanja i reproduciranja, kako zvuka, tako i slike u prošlosti. Zadovoljstvo je vidjeti učeničku znatiželju i oduševljenje gramofonom i načinom reproduciranja zvuka“ – rekao nam je Sudo Lavić, direktor škole.

„Bilo je zadovoljstvo uraditi ovu izložbu i posmatrati reakcije učenika na istu. Mnogi od njih nikada ranije nisu vidjeli kako izgleda gramofon ili gramofonska ploča, kao ni kasetofon i kaseta. Bilo im je jako zanimljivo slušati muziku na pločama. Učenike semo zainteresovale za audiovizuelnu ostavštinu i jako su zainteresovani za nastavak projekta. Međutim, nisu samo učenici oduševljeni ovom izložbom. Mnogim nastavnicima smo izmamili osmijeh na lica i vratili ih u mladost kada su ugledali gramofon i ploče“ – ističu autorice i realizatorice projekta Nermina Alihodžić – Usejnovski i Almina Dervišagić

merak.ba