Udruženje “Vedro” pohod u Jajce


PODIJELI.

Novoosnovano Udruženje “VEDRO” iz Zenice, iako mlado udruženje  za dva mjeseca od osnivanja obišlo je par BiH destinacija. Svojim petim jubilarnim izletom, tačnije pohodom u Jajce,  obilježili su 25.11. Dan državnosti  jedine nam Bosne i Hercegovine. Oko šestdeset učesnika izleta iz tri planinarska društva Zenice ( PSD „Poštar“, PD „Mladost“ PD „Tajan-Lisac“)  obišlo je skoro sve, ako ne i kompletnu turističku ponudu ovog prelijepog grada. Bilo je i “slobodnih strijelaca” odnosno ostalih učesnika izleta koji su krenuli po svojoj želji i uživali u  organizaciji domaćina.

Najprije su posjećeni mlinovi na Plivi, jedan od najupečatljivijih simbola Jajca, koje se nalaze na prelivu Velikog u Malo Plivsko jezero. Nakon toga učesnici su posjetili čuvene jajčke katakombe- podzemne prostorije, isklesane u živoj stijeni krajem XIV vijeka.

U krugu od dvadeset metara od ulaza u katakombe, nalaze se tri zaštićena spomenika kulture: Medvjed-kula (dio fortifikacijskog sistema srednjovjekovnog Jajca), temelji Burića kuće (objekta u kojem je tokom višemjesečnog boravka u Jajcu, boravio Josip Broz Tito i Vrhovni štab), te crkva sv. Marije i toranj sv. Luke (crkva u kojoj se krunisao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević).

Obilazak grada je nastavljen šetnjom podgrađem, te posjetom jedinoj džamiji u Bosni i Hercegovini sa ženskim imenom – džamija Esme sultanije.

Kraj posjete Jajcu bio je rezervisan za „šlag na tortu“, posjetu podnožju prelijepog, 21-metarskog slapa Plive, koji je ujedno i njeno ušće u rijeku Vrbas.

Umorni, puni utisaka i bez ijedne loše protraćene minute, učesnici su se vratili u Zenicu, a sudeći po njihovim željama, novi izlet je jako blizu.

U nastavku pogledajte FOTO GALERIJU Udruženja “Vedro” 

Pripremio: Adi Salčinović