U Zenici otvoren internat za učenike i studente (FOTO)


PODIJELI.

Danas je u zeničkom naselju Novo Radakovo svečano otvoren kulturni centar Sualejmanija pod pokroviteljstvom fondacije Turk-Bošnjak, a uz podršku grada Zenice.

Internat ima kapacitet za smještaj stotinu učenika osnovnih i srednjih škola te studenata, a cilj projekta je zbrinuti i odgojiti učenike i studente koji nisu u mogućnosti plaćati smještaj u gradu.

Husejin Smajlović, gradonačelnik Zenice je kazao je da je ovaj internat veliki pokazatelj da se zajedničkim snagama mogu napraviti velike stvari.

“Od danas 95 učenika i studenata neće imati valjan razlog da kaže da nije imao mogućnost da se školuje. Velika je čast da Zenica ima jedan ovakav internat. Na ovim prostorima nikada nisu bili bolji uvjeti za školovanje. Očekujem da će ova ustanova služiti onome zbog čega je i napravljena i da ćemo za godinu dana otvoriti i ženski  dio internata”, istakao je Smajlović.

Direktor fondacije Turk-Bošnjak Bilal Can Balci je rekao kako kako je cilj Fondacije odgojiti generaciju ljudi koji će biti veliki učenjaci, a pri tome biti i vjernici.

Hvala gradonačelniku što je dao svoju podršku, a samim tim  je i pokazao budućnost našoj djeci. Veliko hvala svima koji su dali svoju podršku u realizaciji ovog projekta. Naš cilj je stvoriti generaciju koja će imati najsavremeniju tehnologiju pri ruci , a svoju vjeru u duši” ,pojasnio je Can Balci.

Nakon presjecanja svečane vrpce, stotinjak metara od internata za muškarce položen je kamen temeljac za izgradnju ženskog dijela internata i vrtića, čija bi izgradnja trebala biti završena naredne godine.