U Kiseljak na pogaču


PODIJELI.

“Haaaaj, Kiseljak, Kiseljak, svaki momak veseljak, kiseljačke djevojčice rumene k'o jabučice…”,
riječi su iz pjesme Joze Penave koji pjeva o ljepotama malog gradića Kiseljaka. Svi su čuli za ovaj bosanskohercegovački dijamant, a samo ga rijetki nisu posjetili i uživali u njegovim čarima.

Na obali rijeke Lepenice ponosno se ističe park svojim raskošom i zelenilom koje je nemoguće ne primjetiti samim ulaskom u Kiseljak. U parku se skriva ta neobična voda, ustvari obična je ona, samo je kisela. Postoje dvije česme sa po dvije slavine i iz njih cijeli dan teče frišak kiseljak. Uvijek ćete naići na red posjetilaca željnih kiseljaka. Bilo da su to posjetioci iz drugih gradova, država ili sami stanovnici Kiseljaka, svi oni toče po više flaša, a ne znaju jedno. Ovaj kiseljak ne može stajati dugo, brzo izlapi, pa se posjetiocima savjetuje da češće dođu,  a ne da toče silne kanistere i flaše.

O izgledu parka se brine gospodin Sadik zvani Džuzo koji taj posao obavlja s ljubavlju i velikom pažnjom već petnaest godina.  Prelijepo cvijeće, stari spomenici i drveće, u ovo sušno doba, ne bi bili isti da nema gospodina Sadika. Ispratio je on mnogo posjetilaca i prozborio o ljepoti Kiseljaka.

Ne može kiseljak na prazan stomak, ali ne brinite ovdje ima nešto jedinstveno, a dobro i da se pojede. Kiseljačka pogača je specifična jer se zakuha kiseljakom, premaže domaćim kajmakom, mekana je i dobrog okusa bez obzira kada se jede. Ove pogače možete naći u dvije pekare na putu koji vodi za Sarajevo. Sama peciva su drugačija nego u ostalim gradovima. Tijesto razabrano, a punjeno kajmakom i čokoladom, neodoljivog okusa, jednostavno morate probati.

_DSC04771

Kako svi nastojimo živjeti u korak s vremenom, tako se i kiseljak prilagođava vremenu i potrebama ljudi. Danas, kiseljak ima novo ruho i novi okus za kojim su svi poludjeli. Okus limete i kiwana pomiješan u ovoj kiseloj vodi čini čuda. Postao je svakodnevnica svih Bosanaca i Hercegovaca te ga možete naći u društvu penzionera, studenata, radnika, neradnika…
Nikako nemojte propustiti  pogaču sa kajmakom uz veliku flašu kiseljaka.

Foto: S.A.
Piše:  
E.S.