U društvu sa Aladinom


PODIJELI.

Jubilarna sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je započela. Priprema se nekoliko projekata, a Dječija, omladinska i lutkarska scena uveliko radi na projektu „Aladin & čarobna lampa“, čija se premijera očekuje 17. oktobra 2014. godine. Ovaj, u posljednjih nekoliko sezona, najveći projekat DOL scene, okupio je u glavnim ulogama profesionalce ove teatarske kuće, a jedan od onih koji su u glumačkoj podjeli i koji tumači ulogu Aladina je magistar glume, Zlatan Školjić. Svoj pripravnički staž već skoro godinu dana odrađuje u zeničkom teatru. Odigrao je nekoliko uloga, a zadatak u „Aladinu & čarobnoj lampi“ mu je posebno bitan u ovom trenutku njegovog teatarskog života. To je bio i razlog da se odlučimo na lagani razgovor sa njim.

Merak.ba: Šta te potaknulo da studiraš glumu i kakva su bila tvoja očekivanja od tog studijskog programa?Zlatan: Da upišem i studiram glumu, potaknula me ljubav prema tom zanatu od malih nogu, a očekivao sam da će me taj studijski program prvo učiniti čovjekom, a kasnije i glumcem. Svakodnevni rad sa ljudima koji čine klasu i neprestano praćenje našeg napretka uz brigu o nama i našim kreativnim potencijalima od strane predavača,  trenuci su koji se dešavaju samo u toku studija i ispunjavaju vas potpuno.

Merak.ba: Već skoro godinu dana si dio ansambla Bosanskog narodnog pozorišta, gledali smo te u predstavama za odrasle, ali i u predstavama za djecu…Da li postoji i u čemu je razlika kada igraš za odrasle i kada igraš za mališane?
Zlatan:
U suštini nema nekih velikih razlika, jedina razlika je u tome što su mališani mnogo strožiji kritičari od odraslih. Pod tim mislim kako oni lako prepoznaju svaku neiskrenost na sceni i reaguju na nju svojim komešanjem ili glasnim reakcijama. K.S.Stanislavki je jednom rekao: „Pozorište za djecu treba da bude kao i ono za odrasle, samo jos mnogo bolje“.
Merak.ba: Kako je biti dio ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica?
Zlatan
: Najljepši period mog života je počeo onog dana kada sam dobio šansu da budem dio tako velikog glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta, pa makar i na godinu dana. Bosansko narodno pozoriste u svom ansamblu ima tako velike glumce i glumice od kojih mladi ljudi iz branše mogu mnogo naučiti.

Merak.ba: Koliko su značajne predstave za djecu?
Zlatan
: Značajne su mnogo jer stvaraju naviku u djeci da nastave dolaziti u hram boginje Talije. Zato i predstavljaju najteži zadatak u pozorištu. Stvaranje navike dolaska u pozorište od malih nogu je jedna od stvari koja bi morala kasnije rezultirati samostalnim izborom onoga što se želi gledati i odlaskom na blagajnu i kupovinu ulaznice.

Merak.ba: Trenutno pripremaš ulogu Aladina u predstavi „Aladin & čarobna lampa“…To je i priča o ljubavi. Šta je za tebe ljubav?
Zlatan:
Ljubav je… Ovo vam je jedno od najtežih pitanja… Najčešće mislim da je pokretač, okidač svih lijepih stvari u životu, kao i kreativnih procesa.

Merak.ba: U predstavi glumiš, pjevaš, letiš po sceni, a povremeno i plešeš…Da li su svi tvoji talenti iskorišteni u ovom projektu?
Zlatan:
Ovo je jedna od predstava u kojima su svi potpuno iskorišteni. Ova predstava traži naš potpuni angažman u svakom trenutku njenog trajanja. A mislim da su iskorišteni svi moji talenti, mada ih posjedujem  još.

Merak.ba: Da li i u čemu postoji sličnost između tebe i Aladina?
Zlatan:
Aladin je „nebrušeni dijamant“, a sebe porediti sa takvim savršenstvom bilo bi previše. Jedino što mogu je, igrati ga, što i jeste ljepota zanata kojim se bavim.

Merak.ba: Partnerka u predstavi ti je, u ulozi Jasmin, Lamija Prguda, članica Dječije, omladinske i lutkarske scene…Kako je raditi sa njom?
Zlatan:
Sve partnere gledam ravnopravno na sceni. Lamija je odlična mlada glumica i s njom je veoma lako raditi jer ima dosta glumačkog iskustva.

Merak.ba: Šta možeš obećati publici a vezano je za predstavu Aladin & čarobna lampa?
Zlatan:
Ne volim obećavati, ali vjerujem da će biti jako dobra predstava.

Merak.ba: Šta je ono što Zlatana čini sretnim, nasmijanim, raspoloženim i punim pozitivne energije?
Zlatan:
Nove uloge, novi izazovi i muzika…

Tako smo sa Zlatanom popili ugodnu kaficu, a na pitanje šta planira u narednom periodu, barem što se posla tiče, sa osmjehom na licu nam je rekao da očekuje da preživi.

Mi mu želimo da preživi i da gledamo njegove kreacije a pošto smo imali priliku i da zavirimo na djelić probe „Aladina & čarobne lampe“, garantujemo da će to biti predstava spektakl za djecu. Nemojte zaboraviti rezervisati svoju kartu. A redakcija portala merak.ba, Bosanskom narodnom pozorištu Zenica želi sretan rođendan.

merak.ba