U čast našeg najboljeg prijatelja – knjige


PODIJELI.

U Sarajevu je otvoren 25. Međunarodni sajam knjige, koji će za vrijeme svog trajanja od 17. do 22. aprila 2013. godine ugostiti mnoge autore, izdavače, čitaoce i radoznale posjetioce iz naše zemlje, okruženja pa i cijelog svijeta.

Centar „Skenderija“ kao organizator, u saradnji sa TKD Šahinpašić i Udruženjem izdavača i knjižara BiH, organizacijom jubilarnog 25. Sajma, zaokružuje jedan, već dobro poznati svim ljubiteljima lijepe riječi, ciklus uspješnih knjižarskih manifestacija.

Sajam zauzima više prostornih cjelina, sa preko 200 izlagača, uz bogat promocijski program, te veliki izbor literature po sniženim cijenama i do 70 %, tako da su neke knjige u prodaji već od 1 KM. Svakodnevno se održavaju promocije knjiga sa pratećim tematskim izložbama i seminarima, gdje posjetioci mogu prisustvovati i uživati u novim djelima, kao i upoznavanju autora. Po tradiciji, Sajam knjige ima za primarni cilj povezivanje pisaca i izdavača sa čitaocima, ali i ukazivanje na izazove sa kojim se isti susreću u vremenu dramatičnih, ekonomskih, političkih i socijalnih promjena.

„U turbulentnom vremenu u kojem živimo, gdje je kupovna moć građana sve manja, prvo na čemu se štedi je upravo knjiga. Nažalost, to se odrazilo i na ovogodišnji Sajam, gdje je prvih dana zabilježena nešto manja posjeta od očekivane. Svijetla tačka je osjetan porast interesa djece za knjigama“, rekao nam je jedan od izlagača.

Ipak, budućnost je u rukama djece. A dobra knjiga je investicija u sebe ili možda u ljude kojima ćemo knjigu pokloniti. Ta investicija se mora vratiti, bilo kroz način razmišljanja i izražavanja ili kroz usvajanje novih znanja. U svakom slučaju, rizika nema.

Piše: Ajla Bostandžić