Tradicionalna bosanska jela se čuvaju od zaborava u BZK “Preporod”


PODIJELI.

Tradicionalni iftar za žene održan je u dvorištu prostorija BZK „Preporod“ u Zenici, 17.07.2013. godine. Svrha iftara je druženje svih žena iz različitih sfera života, pa samim tim i opuštanje uz lagane teme i širenje novih poznanstava. Također, cilj im je i pravljenje velikog broja bosanskih jela, koja su se pravila prije, te tako iz godine u godinu održavaju tradiciju pravljenja starih bosanskih jela.
Iftaru su prisustvovale žene iz različitih sfera života grada Zenica, žene iz prosvjetnih ustanova, škola i fakulteta, novinari, ali i nekolicina djece.

„Ova ideja postoji u bošnjačkoj tradiciji, ti ženski iftari i samim tim mi smo sada u ovom vremenu samo to nastavili da radimo i da se ne udaljavamo od tradicije kako naše zemlje tako i grada. Ovo je tradicija koju mi pokušavamo da održimo još uvijek živom“, rekla je Amna Softić, predsjednica bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica.

„Svaka žena donese neko slano ili slatko bosansko jelo i samim tim napravimo vrstu tradicionalnih bosanskih jela, gdje se svi prisutni mogu poslužiti pomenutim jelima, a s tim u vezi to je još jedan specifikum kako da održimo tradiciju obilježavanja ženskih iftara“, dodala je Softić.
Uz fotografije našeg Kerim Demiri, pogledajte atmosferu koja je bila u dvorištu BZK „Preporod“ Zenica.

Foto: Kerim Demiri
Piše: S.A.