Telefonirajte i šaljite sms besplatno


PODIJELI.

Čuli ste  možda u posljednje vrijeme od poznanika, prijatelja za mobilnu aplikaciju pod nazivom Viber.
Viber je aplikacija za pametne telefone koja korisnicima omogućuje pozive i slanje besplatnih SMS poruka. Viber radi na 3G i WiFi mreži. Za razliku od ostalih VoIP pružatelja usluga, kao što je Skype, Viber ne zahtijeva korisnički račun, te omogućuje izravan poziv svim mobilnim i fiksnim mrežama, gdje je softver instaliran na oba uređaja. Iako Viber nije neka novost, još uvijek ga kod nas koristi relativno malo ljudi, a riječ je o programu koji je jako koristan posebno za putnike i za ljude koji dosta komuniciraju sa drugim državama.

Korisno
– Možete primiti poziv i na Edge ali nećete moći razgovarati dok će poruke dolaziti bez problema.
– Na WiFi i 3G, korištenje Viber-a daje kristalno čist zvuk.
– Ovisno o „snazi“ procesora razgovor će biti kvalitetniji. Donja granica za ugodan razgovor je nekih 500-600 Mzh,    što današnji mobiteli uglavnom imaju.
– Svi eventualni sitniji problemi u razgovoru su zanemarivi kad imate nekoga u drugoj državi i razgovori su još uvijek  enormno skupi, a s Viber-om razgovarate besplatno.
– Interesantno je da možete slati poruke sa neograničenim brojem slova, te također možete bez problema, poslati neki dokument ili sliku drugom korisniku Viber-a.

Neki nedostaci Viber-a
– Kada pozivate nekoga a ne znate da li je osoba spojena na internet, telefon normalno zvoni jer Viber ne daje    obavijest o nedostupnosti.
– Ako nemate neki internetski paket onda je malo skupo pričati na 3G (cca 0,7-1 Mb po minuti)
– Morate posjedovati pametni telefon i druga strana mora imati instaliran Viber.
– Korištenje bluetooth slušalica do verzija 2.1 nije bio moguće, na verziji 2.1.2 uređaji rade sa bluetooth slušalicama    (ovo više nije nedostatak samo napomena ako još koristite staru verziju)

Kako Viber funkcioniše?
Instalirate aplikaciju na telefon. Neki vaš prijatelj neka je također instalira. Viber automatski prikuplja kontakte iz vašeg imenika i registruje kontakte iz Vašeg imenika koji imaju instaliran Viber na svom uređaju. Pored imena kontakta vidjet ćete ikonicu Viber-a što znači da ta osoba ima instaliranu aplikaciju i možete početi sa dopisivanjem ili pozivima. Nalik je na imenik kako bi se što lakše snašli. Sve što vam je potrebno je internet konekcija, Viber aplikacija i možete uživati u besplatnim porukama i pozivima!

Piše: Ismar Arnautović