Technovation BiH: poziv za nastavnike/ce i mentorice


PODIJELI.

Technovation je neprofitna organizacija koja promoviše žene u tehnologiji i poduzetništvu i koja organizuje najveće globalno tehnološko takmičenje za djevojčice i djevojke. Primjenjena računarska nauka bazirana na projektima i poduzetništvu, koja je srž Technovation inicijative, podstiče digitalnu reprezentaciju informacija, algoritmičko razmišljanje i programiranje, te socijalni uticaj informacija i informacijskih tehnologija istovremeno podučavajući djevojčice i djevojke životnim vještinama kao što su identificiranje problema, dizajniranje i testiranje rješenja, saradnja unutar tima i komunikacija sa raznolikom publikom.

Cilj programa je inspirisati djevojke i djevojčice da vide sebe ne samo kao korisnice tehnologije, nego kao izumiteljice, dizajnerice, programerke i poduzetnice.

Timovi djevojčica i djevojaka identificiraju problem, uz pomoć mentora/ica kreiraju aplikacije za mobilne telefone, lansiraju ih na tržište i predstavljaju ekspertima/cama – sve u 12 sedmica. Svaki tim radi sa nastavnikom/com i mentoricom iz oblasti IT-a. Kurs se završava globalnim takmičenjem u kojem se timovi natječu za investiciju potrebnu da pokrenu svoju kompaniju i lansiraju mobilnu aplikaciju na tržište. Najbolji timovi svijeta imat će priliku da u junu 2014. putuju u San Francisco i osvoje do 10.000$.

Nahlina poslovna zajednica pokreće Technovation B&H i ovim putem poziva sve zainteresirane nastavnike/ce i mentorice sa područja cijele Bosne i Hercegovine da se pridruže inicijativi. Rok za formiranje timova djevojčica/djevojaka je 1. mart.
Više informacija i prijavu možete dobiti na: www.npz.ba/technovation-bh

merak.ba