Tajna bosanskih ćevapa


PODIJELI.

Nemoguće je odoljeti primamljivom i poznatom mirisu ćevapa koji se širi bosanskohercegovačkim čaršijama. To je nacionalni specijalitet koji se razlikuje u nijansama kroz čaršije, pa možemo isprobati sarajevski, zenički, travnički, banjalučki ili mostarski ćevap. Ovaj ukusni specijalitet su prepoznale i zavoljele i naše komšije. Mnogi će reći da je baš njihov recept pravi i strogo čuvani, ali majstori ćevapa – ćevabdžije, nikada neće reći tačan omjer ili tajni sastojak svojih ćevapa pa nam ostaje da nagadjamo o njihovom sadržaju. Sigurno je da je glavni sastojak mljeveno meso.
cevapiU nekim receptima se spominju kombinacije junetine i govedine, junetine i jagnjetine, govedine i ovčetine; a u nekim se spominje da je potrebna jedna vrsta mesa. U receptima se redovno spominju još i luk (bijeli ili crveni), biber, so i soda bikarbona. Preporučuje se i da ova smjesa odstoji nekoliko sati prije oblikovanja i stavljanja na roštilj. Uz pet, deset ili petnaest ćevapa u cijelom ili pola somuna, radi većeg užitka, se služe i neki mliječni proizvodi kao kiselo mlijeko, kajmak ili jogurt. Danas, opet možete tražiti ćevape sa prilozima poput gljiva, ali i različitog povrća na što utiču druge svjetske kuhinje poput turske. Prava bosanska porcija ćevapa je nezamisliva bez luka. Za ljubitelje ćevapa, sjeckani luk je sasvim dovoljan prilog za uživanje u ovom jelu.  Bilo da je u pitanju sarajevski, banjalučki ili travnički, ćevap je jelo u kojem uživaju i kojem se raduju svi, pa iznenadite svoju porodicu i prijatelje domaćim ćevapčićima i isprobajte koji je recept najbolji.

Piše: Esma Pašalić