TAG radionica u Zenici


PODIJELI.

Sinoć je prostorijama Gradske biblioteke u Zenici održana radionica TAG radionica.TAG radionica se realizira u sklopu TAG projekta – Podrška ženama u politici i dijelom je najvećeg mentorskog programa za žene u BiH i regionu pod nazivom mentoRING. U sklopu ove besplatne radionice i dvosatnog druženja učesnici/e su bile u prilici saznati više o pitanju žena u politici, rodnoj ravnopravnosti i drugim vidovima angažmana žena u zajednici.

Odziv žena na radionicu je bio zadovoljavajući. Prisutnima su se obratile gošća Selvedina Spahić – Sarajlić, kandidatkinja na izborima 2014, i menadžerica projekta Melisa Tolja. Edukatorice Senaida Tabić, Emina Tufekčić i Dženana Pezer koje su članice TAG grupe su kroz svoje prezentacije govorile o položaju žena u politici u Bosni i Hercegovini, odnosa sa medijima, političkoj komunikaciji te rodnoj ravnopravnosti.

mentoRING program je jedinstven pristup razvoju i osnaživanju žena u BiH. Promovirajući žensku solidarnost, kroz poslovno okruženje, neformalna druženja i mentorsku šetnju, uspješne žene dobrovoljno pomažu mladim ženama i djevojkama da postignu svoje ciljeve u poslovnim karijerama i životu. Od početka rada mentoRING je povezao ukupno 1170 žena iz cijele Bosne i Hercegovine, što ga čini najuspješnijim programom ove vrste u regionu. Zbog velikog interesa mladih žena za angažman u politici, Centar za civilnu promocijuu društva je ove godine osnovao TAG grupu za podršku ženama u politici koju čini 38 žena iz 14 gradova BiH. Od početka ove godine TAG grupa je prošla niz specijaliziranih treninga za organizaciju političke kampanje, rodne ravnopravnosti i političkog sistema, te pružila podršku za 40 političarki iz 12 političkih partija širom BiH. Jedan od segmenata djelovanja TAG grupe je i prenos znanja svim građanima i građankama putem besplatnih radionica u 13 gradova.

Projekat TAG (Tehnička savjetodavna grupa) ima za cilj da promovira angažman žena u politici, rodnu ravnopravnost i kroz TAG radionice motivira što veći broj žena za aktivnije učešće u zajednici.

 

merak.ba