Svježina i dah za ugodan dan


PODIJELI.

Na meniju su ćevapčići, a vi stvarno uživate da iste “tamanite” sa fino izreckanim kockicama luka. Šta učiniti?! Da li ste spremni prepustiti se potpunom užitku koji pruža porcija ćevapa i riskirati neugodan miris koji se širi iz vaših usta?!

Uzroci neugodnog mirisa iz usta su raznovrsni. Oni najbezazleniji, koji se ujedno lahko riješavaju su zaostali ostaci hrane između vaših zubiju. Ukoliko je ovo slučaj, takav problem možete riješiti temeljitom higijenom usne šuplje. Veoma je bitno da na adekvatan način perete vaše zube, koristite konac za čišćenje zubi, kao i to da posebnu pažnju posvetite čišćenju vašeg jezika, čija je prirodna boja roza, a ne „šućmurasta“.

Neugodan miris luka?!
Problem neugodnog zadaha će vam zadati i hrana sa intenzivnim mirisom poput bijelog i crvenog luka, nekih mliječnih proizvoda (npr. sira), kahva, cigarete ili neke vrste lijekova koje mogu kratkotrajno uzrokovati loš zadah iz usta. Za rješenje ovog problema, mnogi pribjegavaju upotrebi žvakaćih guma. Međutim važno je znati, da u otklanjanju neugodnog mirisa vam neće pomoći bilo koja vrsta žvakaće gume. Važno je birati one koje u svom sastavu ne sadrže šećere, inače će primjena žvaka koje sadrže šećere dovesti do pogoršanja već neugodnog mirisa s kojim imate problema.

U svakom slučaju, jedan nepobitan spasioc od lošeg zadaha jeste zeleni čaj. On odlično eliminira bakterije i sadrži sastojak koji je zadužen za otklanjanje neugodnog mirisa. Naime, zeleni čaj riješava i uzrok (bakterije) i simptome (loš zadah) u jednom mahu.
Ne možete podnijeti oštar okus zelenog čaja?! Bez brige. Korištenjem citrusnog voća poput limuna ili narandže (u obzir dolaze i jabuke) možete vrlo lahko da postignete svježinu vašeg daha. Ukoliko su vaše bakterije upornije i ne žele napustiti svoje naselje, natjerajte ih u bijeg primjenom vodice za ispiranje usta.

Cigarete i zadah
Ukoliko ste pušač, svoj neugodan miris dugujete vašim (ne)prijateljicama- cigaretama. Međutim i za to ima rješenje- žvakanje lišća peršuna. Uz ovaj postupak uklanjanja neugodnog mirisa, možda biste čak i mogli uspjeti da se riješite ove navike koja vas košta i finansijski i zdravstveno. Zamislite samo- odvikavanje metodom “preživanja” lišća peršuna. Zvuči li vam primamljivo?!
Ukoliko i pored svih terapija tretiranja neugodnog mirisa vaš problem ne nestaje, potrebno je da se konsultujete sa vašim stomatologom koji će vas po potrebi uputiti liječniku opšte prakse. Naime, neugodan zadah se može javiti kao posljedica težih oboljenja poput: infekcije disajnih puteva, hronične upale sinusa, hroničnog bronhitisa, šećerne bolesti, želučanih poremećaja, oboljenja jetre ili bubrega.

Loš zadah je univerzalni problem i s njim se susreću ljudi diljem svijeta. Potrudite se i riješite se lošeg zadaha, odnosno recite neugodnostima ZBOGOM!

Piše: Lejla Čoloman