Svjetski dan voda – 22. Mart


PODIJELI.

Iako se nalazimo u vremenu velike nestašice vode u svijetu, imamo sreću što živimo u Bosni i Hercegovini koja obiluje velikim brojem prirodnih izvora čiste vode, velikim brojem jezera i rijeka, pa čak i jednog dijela mora. Naime, u BiH ima oko 98 jezera, 247 rijeka i nebrojen broj prirodnih izvora. Da li je razlog bogatstva vodama u tome što je nekad na području Bosne bilo more ili je razlog nešto drugo, ono što je nepobitna činjenica jeste da mi ne iskorištavamo na pravi način to naše bogatstvo. I osim što ga ne koristimo, mnogi svjesno ili nesvjesno rade na uništavanju našeg neprocjenjivog blaga. Dok neki narodi u drugim zemljama moraju kupovati vodu za piće koja u velikom broju slučajeva nije naročitog kvaliteta, mi u Bosni i Hercegovini imamo krajnje zabrinjavajući prizor neosvještenosti koja prevazilazi svaku mjeru, gdje stanovnici naše domovine bacaju smeće u rijeke, jezera i ispuštaju u njih razne otpadne materijale.

Voda na području Bosne i Hercegovine je izuzetnog kvaliteta i obiluje svim potrebnim mineralima za održavanje zdravog stanja čovječijeg organizma. Kao što znamo, organizam odrasle osobe se sastoji od oko 60% vode tj. voda čini oko 60% tjelesne mase čovjeka!Voda ima mnogo važnih uloga u tijelu. Osim što je glavni dio većine ćelija tijela (izuzev masnih ćelija), također podmazuje zglobove, a likvor, bistra tekućina, podupire mozak u obliku ‘jastuka’ u našoj lobanji. Voda prenosi hranjive tvari do ćelija i odnosi otpadne tvari iz ćelija tijela. Također pomaže u regulaciji tjelesne temperature preraspodjelom topline iz aktivnih tkiva do kože, hladeći tako tijelo putem znojenja.Mišiće i mozak čini 75% vode, dok je postotak vode najviši u krvi i bubrezima, čak 81%. U jetri iznosi oko 71%, u kostima 22% i 20% u masnom tkivu.Voda je važna za život i pravilno funkcionisanje organizma. Ljudi ne mogu preživjeti bez vode više od nekoliko dana – ovisno o vremenskim uvjetima, razini aktivnosti i drugim faktorima – dok se ostale hranjive tvari mogu zanemariti na nekoliko sedmica ili mjeseci. Iako se uobičajeno prema dnevnom unosu vode odnosi kao prema manje bitnoj stvari, niti jedna druga hranjiva tvar nije toliko esencijalna ili nužno potrebna u tako velikoj količini.Blaga dehidracija može izazvati simptome kao što su žeđ, glavobolja, slabost, vrtoglavica i umor te općenito čini ljude umornima i bezvoljnima. Simptomi umjerene dehidracije mogu uključivati suha usta, oskudan urin, brzi rad srca i neelastičnost kože. Teška dehidracija je opasna po život i zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju, a opisuje ju ekstremna žeđ, izostanak urina, ubrzano disanje, promijenjeno mentalno stanje i hladna, znojna koža.I ona nije bitna samo za čovječiji organizam, već i za organizam drugih bića kao i za mnoge prirodne cikluse na planeti zemlji.

Pa ako razumijemo bitnost vode za čovječiji organizam i ako razumijemo bogatstvo koje posjedujem, zašto se ne počnemo savjesno odnositi prema njemu? Da li trebamo doživjeti nestašicu vode i sušu da bi smo to shvatili?

Dragi čitaoče, budi savjestan i čuvaj svoje blago, kao zjenicu oka svoga!

Piše: Nerdžis Čaplja