Svjetski dan poljubaca


PODIJELI.

Poljubac je dodir usnama kao gesta naklonosti, bezličan pozdrav, izraz poštovanja ili najintenzivniji ljubavni trenutak. Poljupcem u obraz često izražavamo srdačan pozdrav, dobrodošlicu, čestitke, dok je poljubac muškarca i žene najnježniji i najsnažniji ljubavni dodir, koji odaje želju ljubavnika za potpunim tjelesnim i duševnim stapanjem.
Postoji više vrsta poljubaca:
Čestitarski poljubac izražava dobre namjere i podršku i u njemu se usnama dodirnu obrazi.
Konvencionalni ili društveni poljubac je također dodir obraza usnama, a znak je dobrodošlice ili prijateljstva.
Platonski poljubac je brzi plahi dodir zatvorenih usana i nema erotskih primisli. Njime se najčešće ljube djevojčice i dječaci.
Donovski poljubac ili mafijaški poljubac u ruku je ponizni znak poštovanja.
Judin poljubac je najpoznatiji među nespolnim poljupcima i simbolizira izdaju.
Leptirski poljubac predstavlja dodirivanje obraza ili trepavica partnera trepavicama.
Eskimski poljubac je zapravo trljanje nosa jedno o drugo.
Kafkijanski poljubac započinje gotovo bez erotskog naboja, zatim se pojačava.
Ničeanski poljubac je niz poljubaca samo jednog partnera koji svojim ljubljenjem drugoga partnera dovodi do uzbuđenosti.
Slijepi poljubac je sa zatvorenim očima i u pravilu dovodi do veće uzbuđenosti u tijelu ili ljubavnik na taj način sakriva govor očiju u kojima se zjenice širekako raste uzbuđenost i otkriva spremnost nadaljnji korak.
Orgazmički poljubac  uzrokuje orgazam, a doživljavaju ga tinejdžeri ili žene koje se rijetko ljube.
Poljupci tijela daju se u erogene zone poput vrata, dojki, unutarnje strane na dlaktice, leđa, trbuha ili nekog drugog dijela tijela s kojeg se snažni podražaj i brzo šire prema središtima u mozgu.
Francuski poljubac (french kiss) je jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih među ljubavnicima. Dugotrajni vlažni usta na usta poljubac uključuje i rad jezika i zuba pa je idealan uvod u dobar seks, s obzirom da se uz poljupce uključuju i ugrizi pa poljubac u kratko vrijeme može postati vrlo žestok. Započinje početnim poljupcem u kojem se usne jedva dotaknu, nakon toga se blago susretnu vršci jezika što potiče želju za čvršćim i intimnijim dodirima.“[1] 
Zenica je na svoj način proslavila današnji dan.  Neko je prošao ogradom i obilježio „Mjesto za ljubljenje“. Prošetajte Bulevarom, pređite  most kod Čarsijske džamije i  pronađite jedno od mjesta i sa voljenom osobom proslavite današnji dan.

Piše: Alma Pirić
izvor: [1]http://hr.wikipedia.org/wiki/Poljubac