“Udari mene, a ne žene!”- Svjetski dan borbe protiv nasilja nad ženama


PODIJELI.

Bez obzira što se nalazimo u 21. vijeku i unatoč svim pravima koje su žene izborile za sebe i za svoje nasljednice i danas imamo nesreću da se susrećemo sa problemom nasilja nad ženama.

Prvi put žene dobivaju pravo glasa 1776. godine u New Jerseyu koje biva naknadno ukinuto 1807. godine. Drugu priliku za ravnopravnost žene dobivaju nešto više nakon 50 godina i to samo žene na otocima Pitcairna. Pravo glasa na prostorima sadašnje Bosne i Hercegovine žene dobivaju tek 1945. godine, što je prije nekih 68 godina. Ovo je zaista teško shvatiti. Naše nane su živile u vremenu kada je njihov glas smatran nevažećim i nije uziman u razmatranje. Poslije žena iz BiH svoju zasluženu ravnopravnost dobivaju žene iz Albanije, Belgije, Italije, Rumunije, Argentine, Kine, Indije, Mađarske, Grčke, Švicarske itd.

Potrebno je napomenuti da se zlostavljanje žena ne ograničava strogo na fizičko maltretiranje nego uključuje i psihičko zlostavljanje koje možda ne ostavlja vidljive i ozbiljne posljedice. Naime, ožiljak vremenom blijedi, fizička bol se zaboravlja sa zarastanjem rane, ali kada se povrijede psihičke karakteristike čovjeka, kada je insan „ubijen u pojam“ to se lahko ne zaboravlja. Šovinizam je također neka vrsta nasilja. Potcjenjivanje žene, uskaraćivanje prilika za posao što se danas često susreće također predstavlja psihičko zlostavljanje.

Danas naše nane, majke, sestre, supruge, kćerke,rodice, tetke trpe neku vrstu nasilja i zloupotrebe. Znaci zlostavljanja mogu biti tihi, nečujni  i mogu se manifestirati kroz „nedužnu“ psovku ili uvredu. Drugi znaci zlostavljanja su vikanje, urlikanje na sav glas i udaranje ostavljajući krvave tragove na nježnom ženskom tijelu.

Muškarci, čuvajte svoje žene i one će da cvjetaju u vašem prisustvu. Ne dozvolite da vas vaš ego ili manjak samopouzdanja dovede u situaciju da podignete ruku na ženu, jer time zasigurno ne postajete alfa mužjak nego gubite i ono malo muškosti što ste posjedovali. 

Piše: L.Č.