Svečano otvoreno udruženje “Budimo prijatelji”


PODIJELI.

U subotu 07.12.2013. u prostorijama bivšeg obdaništa u Crkvicama upriličeno  je svečano  otvaranje udruženja “Budimo prijatelji”.

Udruženje  “Budi mi prijatelj” je osnovano sa  ciljem  integracije djece i odraslih osoba sa invaliditetom u društvenoj zajednici. Kako  sam  naziv udruženja opisuje , biće to mjesto različitih aktivnosti  za odrasle i djecu , gdje će prijatelj moći biti bilo ko iz zajednice, ko želi pružiti ruku prijateljstva ovoj populaciji” -rekla nam je na svečanom otvaranju,predsjednica udruženja Biljana Trifković.

Udruženje trenutno broji dvadeset korisnika  i s obzirom da je nastalo inicijativom njihovih roditelja (jer su djeca neočekivano u junu mjesecu  ostala bez dnevnog centra unutar drugog udruženja – UG. Svjetlost)  prve aktivnosti koje se odvijaju u prostorijama udruženja su upravo u vezi sa Dnevnim centrom za osposobljavanje odraslih  osoba iznad 22 godine, koje su sa poteškoćama u razvoju.
Za nepunih šest mjeseci glas roditelja (u ime svoje djece) došao do uha relevatnih institucija (Općina Zenica) i dobrih ljudi , te smo uspjeli dobiti prostor  i sakupiti nešto novca i hrane za rad   Dnevnog  centra,  za narednih dva do tri mjeseca. Kako ćemo dalje , ne znamo, ali je dobro što je prepoznat značaj našeg postojanja i da imamo prijatelja koji nas na samome početku podržavaju – rekla nam je u ime roditelja , predsjednica skupštine udruženja  Nejra Šahinbegović.

Svečanom otvaranju prisusvovao je u ime općine Zenica -Službe za društvene djelatnosti gospod. Selmir Čolaković , koji je poželio sretan rad udruženju i pohvalio entuzijazam i volonetrizam roditelja i saradnika Udruženja. Svečanost su uveličali učenici Osnovne škole Miroslav Krleža sa svojim horskim izvedbama, zakusku za sve prisutne goste i djecu pobrinuo se Hotel Dubrovnik. Podjeljene su zahvalnice brojnim prijateljima koji su do sada na bilo koji način pomagali i podržavali Udruženje, i svi prisutni su otišli sa porukom ljubavi koju je saopštila novinarka Mujesira Purić rekavši: “Da ovdje treba doći i osjetiti pravu istinsku ljubav i sreću”.

merak.ba