Svečano otvaranje OPPENS-a u četvrtak u 11h


PODIJELI.

Peti po redu Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “Open-S” bit će otvoren u četvrtak, 12. novembra 2015. godine na Trgu Alije Izetbegovića u centru Zenice.

Na današnjoj konferenciji za medije organizatori sajma upoznali su medije sa programom sajma te pojedinim tehničkim detaljima.

Organizatori Sajma organske i poljoprivredne prozivodnje i etno-narodnog stvaralaštva “Open-S” su Udruženje organskih i poljoprivrednih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona te Asocijacija “Mostovi prijateljstva” iz Zenice.

Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije “Mostovi prijateljstva” te PR menadžer sajma, rekao je kako dosadašnje sajmove posjetilo više od 40.000 građana.

“Sajam će biti otvoren u četvrtak, 12. novembra u 11 sati, a ulaz je besplatan”, rekao je Imamović.

Refik Alihodžić, predsjednik Udruženja organskih i poljoprivrednih proizvođača ZDK te predsjednik Organizacionog odbora upoznao je medije sa sadržajima sajma.

“Svake godine je sajam sve bolji i bolji i imamo sve više izlagača. U prethodnim godinama smo imali oko 200 izlagača, dok ove godine imamo preko 250 prijavljenih izlagača, što govori o kvaliteti sajma. Izlagači koji su se prijavili su iz cijele Bosne i Hercegovine. Ove godine smo kao moto sajma uzeli jagodičasto voće, s obzirom na ekspanziju ovog voća na našim prostorima, kao i isplativosti i uspješnosti uzgoja ovog voća na našem terenu. Kao i svake godine, imat ćemo i kulturno-zabavni program, a podijelit ćemo i oko 2.000 kg proizvoda jedne renomirane firme”, rekao je Alihodžić.

Melih Karan, član Organizacionog odbora, rekao je kako će na sajmu “Open-S” pored izlagačkog sadržaja biti upriličen i određeni kulturno-umjetnički program, što je tradicija od osnivanja sajma.

“Kao i do sada, pored izlagačkog sadržaja sajma, i ove godine će biti i popratni sadržaji sajma u vidu etno-narodnog stvaralaštva svakog dana sajma, gdje će se predstaviti niz folklornih grupa, te solista koji će, nadam se doprinijeti da naši posjetioci ovaj sajam dožive kao najbolji do sada”, rekao je Karan.

Svake godine organizatori sajma organizuju i diskusiju, odnosno okrugli stol, a ove godine je tema jagodičasto voće.

Organizatori su napomenuli da svi izlagači koji dolaze na sajam su pravi proizvođači, a ne preprodavači koji kupuju tuđe proizvode te ih izlažu kao svoje, a organizatori će tražiti i dokaz o porijeklu proizvoda. Dodaju kako je sajam mjesto koje otvara nove kontakte među proizvođačima, ali otvara i priliku za zapošljavanje te ulaganje u poljoprivredu.

Anadolu Agency