Svečana dodjela nagrada i priznanja Džematske lige (FOTO)


PODIJELI.

U prostorijama BKZ Preporod ceremonijom svečane dodjele nagrada i priznanja označen je završetak treće sezone omladinske malonogometne džematske lige.

Nakon cijele sezone utakmica, druženja, akcija, edukacija, zajedničkih iftara treća sezona Omladinske malonogometne džematske lige je svoju kulminaciju i svečano zatvaranje doživjela u četvrtak 22.10.2015. u prostorijama KBZ Preporod.

Program je otvorio učenjem ašareta zenički mujezin Nedžad Karalić nakon čega je Safet Kubat, predsjednik organizacionog odbora, podijelio zahvalnice svim ekipama koje su učestvovale u trećoj sezoni. Nakon šesnaest ekipa kojima su dodijeljene zahvalnice za učestvovanje u trećoj sezoni, okupljenima se obratio predsjednik organizacionog odbora lige Safet Kubat.

U svom obraćanju gospodin Kubat je obratio pažnju na sve ono što se dešavalo tokom treće sezone: “Izdvojio bih tri segmenta po čemu ćemo pamtiti treću sezonu. Prvi je sportski gdje možemo reći da je postignuto 394 gola pokazan 91 žuti karton i napravaljeno 484 prekršaja u ukupno 101 utakmici. Drugi segment je ono što ovu ligu čini posebnom a to je da okuplja veliki broj mladih ljudi te da ‘mi kreiramo mjesto izlaska’.”Svaku sezonu je krasio neki društveno korisni aspekt a u trećoj sezoni je to bila “promocija zdravlja mladih kroz sport” dalje dodaje gospodin Kubat. “U okviru projekta promocija zdravlja mladih kroz sport posjetili smo O.Š.’Vladimir Nazor’ gdje smo djecu edukovali o okolišu, prvoj pomoći i downovom sindromu te ujedno i uručili komplet sportske opreme reprezentaciji škole u fudbalu.”rekao je gospodin Kubat te dodao da je “pored zdravstvenog dijela podijeljeno 80 majica, komplet dresova, 179 milka čokolada zahvaljujući gospodinu Nerminu Čelenki te da je liga uspješno realizovala kurban projekat gdje je skupljen novac i uplaćen kurban.”

Dodatni projekti koje je gospodin Kubat spomenuo u svome obraćanju su bili organizovanje 100 iftara, organizacija malonogometnog turnira povodom dana šehida Zenice, osnivanje mnk Calp, bratimljenje sa ligom Fair Play iz Sarajeva te igranje Džematske lige prvaka. Na kraju svog obraćanja gospodin Kubat se zahvalio glavnom imamu Jakubu ef. Salkici i predsjedniku medžlisa Muhamedu Begagiću na podršci kroz sve tri sezone lige.

Nakon što je predsjednik organizacionog odbora Safet Kubat sumirao treću sezonu, scenu je upotpunio milozvučni glas učača Jusufa Pivića koji je ilahijom nastavio svečani program.

Pored ekipa koje se bore na fudbalskom terenu, važan kotač u cijeloj mašineriji lige su osobe i organizacije koji su nesebičnim doprinosom poboljšali kvalitet i postojanje lige. Zahvalnice su dobili: Nermin Smailović, Sumedin Kobilica, Semir Smajlović, Jakub ef. Salkica, Namir Škaljo, KBZ Preporod, Selvedina Sarajlić- Spahić, Adi Salčinović i Adnan Džonlić. Nakon dodjele zahvalnica za nesebičan doprinos dodijeljeno je i najveće priznanje lige “Zlatni aktivista”. Ovo priznanje su dobile četiri osobe: Muhamed Begagić, Nermin Čelenka, Adnan Mujčinović i Semir Teskeredžić.

Igrači koji su svojim igrama posebno prepoznati su nagrađeni posebnim nagradama. Nagrada za najboljeg strijelca, pehar i patike, je ove sezone otišla u ruke Enizu Kaknji iz ekipe Gorica koji je sa sedamnaest golova bio najbolji golgeter treće sezone. Osobina koja se u ovoj ligi najviše cijeni je lijep ahlak a nagradu za najAhlak igrača je dobio Asif Durmić iz ekipe Gornja Zenica. Ekipa koja je svojim ahlakom bila za korak ispred ostalih je ekipa Gornje Zenice te je laskavo priznanje najAhlak ekipe pripala upravo njima.

Nakon još jedne ilahije koju je proučio Jusuf Pivić prisutnima se obratio Ishak ef. Efendić, imam bijele džamije u Novom Radakovu. Ishak ef. Efendić je u svom obraćanju naglasio svestranost ove lige i konstatovao kako su mnogi projekti van fudbalskog terena ustvari jako potrebni mladima u Zenici a i u cijeloj državi te pohvalio trud da se kod mladih osoba gradi lijep ahlak i zdravi takmičarski duh.

Nakon izlaganja ef. Efendića uslijedio je glavni dio svečanosti gdje su dodijeljene nagrade za prva tri mjesta u trećoj sezoni. Nagradu za treće mjesto je osvojila ekipa Donje Gračanice, u tu nagradu spada pehar i novčani bonus od 200KM. Drugo mjesto je osvojila ekipa Gornje Gračanice a momci iz te ekipe su osvojili pored pehara i 300 KM. Ekipa koja je zasluženo zasjela na vrh treće sezone je ekipa Tišine koja je sa peharom i novčanim bonusom od 700KM kao i oslobađanjem od kotizacije u četvrtoj sezoni nagrađena u skladu sa prikazanim igrama u trećoj sezoni.

Nakon zajedničke fotografije, učesnici su proveli ugodno vrijeme u druženju uz kafu, sok i kolače. Iako je treća sezona završena tu nikako ne prestaju zanimljive malonogometne aktivnosti. U predstojećim mjesecima možete pratiti mnk Calp, džematsku ligu prvaka, Omladinsku juniorsku ligu te iduće godine i četvrtu sezonu Omladinske malonogometne džematske lige.

Posted by merak.ba on 23. oktobar 2015