Svečana akademija


PODIJELI.

Na svečanoj akademiji je prisustvovao veliki broj visokih zvanica, kako predstavnika turskih institucija u BiH, tako i predstavnika BiH na svim nivoima vlasti. Na svečanoj akademiji bio je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, premijer SBK, načelnici općina, parlamentarci, privrednici, direktor TIKE u BiH Zulkuf Oruč,direktor Turkish Airlines u BiH, rektor Burch Univerziteta,direktor novinske agencije Anadolija za Balkan,predstavnici Turske ambasade, poznati nogometaš Elvir Bolić, generali bosanske vojske, veliki broj turskih oficira i vojnika i mnogi drugi.

U muzičkom dijelu programa Svečane akademije su učestvovali Srednja muzička škola, Armin Muzaferija.Voditelj programa je bio Hazim Begagić.

Mostovi Prijateljstva su podjelili zlatne plakete i zahvalnice zaslužnim za jačanje mostova  prijateljstva između BiH i Republike Turske. Zahvalnice su dobili: Adnadin Jašarević (direktor Muzeja grada Zenica), Husejin Hinović (direktor JP za održavanje sportskih terena), kapetan Engin Alp (komadant LOT kuće Zenica), major Nihat Ucak, i Mehmet Salih Kansu (direktor Turkish Airlines u BiH).

Zlatne plakete koje je napravio samo za ovu priliku zenički umjetnik Jasmin Fejzić su dobili:

Bakir Izetbegović (član Predsjedništva BiH), brigadir Fatih Ilhan (komadant Turske vojne misije u BiH),Omer Cetres (direktor novinske agencije Anadolija za Balkan), Husejin Smajlović (načelnik općine Zenica), Mehmet Ali Erdogan (prvi komadant Turske vojne misije u BiH), pr.dr.Redžo Čaušević (profesor na fakultetu), Elvir Bolić (poznati fudbaler), Sretko Radišić (predsjedavajući Skupštine ZDK).

Poslije završene svečane akademije, organizovana je u foajeu Bosanskog Narodnog pozorišta izložba fotografija novinske agencije Anadolija (20 godina od dolaska Turske vojne misije u BiH). Fotografije govore o velikoj ulozi Turske vojne misije u jačanju mira u BiH.

Takođe, je organizovan koncert na Trgu Alije Izetbegovića povodom 20 godina od dolaska Turske vojne misije u BiH, kao i veliki vatromet. Možete pogledati video isječak nastupa benda Duvanhana.

Učesnici na koncertu su bili bend Divanhana, Armin Muzaferija i Elvin Kadrić-Kadra. Zbog kiše, nažalost nije mogao biti održan koncert u punom kapacitetu, ali je ipak bilo lijepo na Trgu Alije Izetbegovića. Kako narod kaže kiša donosi bereket i milost. Tako da smo mi kao organizatori ove tri manifestacije u jednom danu (Svečana akademija,izložba fotografija i koncert), prezadovoljni urađenim i postignutim. Hvala svim volonterima Mostova Prijateljstva, kao i ekipi iz Stage and Light na velikom trudu u organizaciji manifestacija.