Sutra u Zenici noć za pamćenje!


PODIJELI.

Bosansko narodno pozorište Zenica 25. februara slavi 64. rođendan, u povodu čega će sutra, u pratnji benda “Zapadni kolodvor”, koncert održati Rade Šerbedžija. Ova informacija razveselila je njegove brojne fanove, koji s nestrpljenjem iščekuju subotu, 22. februar, kada će ovaj svestrani umjetnik izaći na scenu.

Davne, 1950. godine, na inicijativu Radničkog kulturno-umjetničkog društva “Iskra” osnovano je Oblasno narodno pozorište, koje je s vremenom preraslo u jednu od najznačajnih kulturnih i umjetničkih institucija u BiH, ali i regionu, ustanova kulture koja danas djeluje pod imenom Bosansko narodno pozorište Zenica. Tokom 64 godine postojanja, Pozorište je učestvovalo na brojnim domaćim, regionalnim i internacionalnim festivalima, ugostilo neke od najznačajnijih teatarskih umjetnika iz cijelog svijeta, te postalo jedno od najzaslužnijih pozorišta za poticaj i razvoj bosanskohercegovačkog dramskog stvaralaštva.

Također, ovih dana uveliko teku pripremi na predstavi “Gluha svadba” koju režira rediteljka Lajla Kaikčija, a u kojoj je angažovan najveći dio glumačkog ansamba, a čijom premijerom 27.februara će se proslaviti i obilježiti 64. godine rada zeničkog pozorišta .

Šerbedžija je rado viđen gost u BiH, ne samo kao glumac i reditelj nego i kao interpretator. Njegovi nastupi upečatljivi su po snažnoj emociji i nevjerovatnoj interakciji sa publikom, a na repertoaru se, osim njegovih stihova, nalaze i stihovi legendarnih pisaca te evergrini, kakav je “Jesen stiže, dunjo moja” Đorđa Balaševića.

– I ranije smo željeli i pokušavali dogovoriti gostovanje Šerbedžije, ali se tek sada, što nam je posebno drago, sve poklopilo. Govorimo o čovjeku koji je veoma zauzet tako da je slobodan termin u njegovom programu teško pogoditi. Konačnu potvrdu dobili smo prošle sedmice, otvorili smo telefone za rezervacije ulaznica i zainteresiranost građana je, zaista, velika – ističe Elvir Škiljo ispred Marketinške službe BNP-a Zenica.

Nadamo se da ćete se lijepo provesti i uživati u događaju koji ćemo svi pamtiti.

Merak.ba