Susreti mladih OMS-a


PODIJELI.

Ured za mlade Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici organizirao je susret mladih, 11. septembra 2014. godine. Na susretu su sudjelovali mladi predstavnici MIZ Zenica u OMS-u Zenica. U sklopu susreta mladi su posjetili župnu crkvu sv. Ilije Proroka u Zenici, gdje ih je dočekao župnik fra Zdravko Anđić. Na samome početku mladi su se zadržali u obilasku crkve te ih je fra Zdravko upoznao o osnovnim podacima samog zdanja te o župnoj zajednici u Zenici.
slika1Nakon toga mladi su posjetili župni dvor, gdje su imali priliku slušati predavanje na temu: Dijalog između muslimana i kršćana danas. Pored fra Zdravka Anđića mladima se pridružio i predsjedavajući OMS-a u Zenici dr. sci. don Anto Ledić, koji je pozdravio skup i prenio svoja iskustva po pitanjima međureligijskog i ekumenskog dijaloga.
slik3Poslije su se mladi OMS-a uputili ka Kočevoj – Sulejmanija džamiji gdje su poslije klanjanja akšam – namaza susreli se sa prof. Ismet ef. Bašićem koji je u polusatnom predavanju mladima govorio o kur'ankim porukama koje nas potiču na dijalog i suživot. Mlade je upozorio na brojne krajnosti koje se nude mladim ljudima danas te ih pozvao da učenjem i radom budu najbolji predstavnici svoje Zajednice. Iza jacije namaza nastavljeno je neformalno druženje. Zahvaljuemo našim domaćinima na svesrdnosti i raspoloživom vremenu koje su odvojili za mlade MIZ Zenica.
slika4
Piše: Kenan Hodžić, generalni sekretar OMS-a