Supergrađani/Supergrađanke


PODIJELI.

U četvrtak i petak (21. i 22. 11. 2013. g.) Misija OSCE-a u BiH zvanično je predstavila internet platformu Supergrađani/ Supergrađanke, te i održala panel diskusiju na temu: “Odgovori na zločine iz mržnje u BiH kao put ka pomirenju. 

Supergrađani/ Supergrađanke je internet alat koji omogućuje građanima da putem internet stranice www.supergradjani.ba i www.supergradjanke.ba izvjeste o incidentima motivisanim predrasudama, kao i o pozitivnim primjerima povezanosti u svojim lokalnim zajednicama, naglašavajući odgovore na ovu vrstu incidenata i napore na njihovoj prevenciji.

Platforma je dio šireg projekta Misije OSCE-a u BiH na izgradnji svijesti i kapaciteta pravosuđa, policijskih organa, vladinih zvaničnika, civilnog društva i medija kako bi se preduprijedilo i odgovorilo na djela počinjena iz predrasude, a koji se provodi u saradnji sa petnaest lokalnih koalicija protiv mržnje.

Predstavljanju je prethodila panel diskusija na temu “Odgovori na zločine iz mržnje u BiH kao put ka pomirenju” u kojoj su učestvovali Zdravko knežević (glavni tužilac Federalnog tužilaštva FBiH), Nedžad Koldžo (načelnik općine/opštine Novo Sarajevo), Srđan Puhalo (psiholog), Radomirka Savić (predstavnica koalicije “Bunt protiv mržnje iz Srebrenice).

Ispred Općine Zenica panel diskusiji su prisustvovali predstavnici OSCE ureda u Zenici, načelnik Općine Zenica, pomoćnik načelnika za drušvene djelatnosti te i predstavnici Koalicije “Positive tolerance” Zenica.

U nastavku pogledajte GALERIJU SLIKA:

Pripremio: Adis Kriko