Studentske muke


PODIJELI.

Omladinsko udruženje REaktiv iz Zenice je tokom prethodna dva dana, 18.-19.02. održalo seminar za mlade Zeničane/ke na Smetovima. Tema seminara je bila javno zagovaranje, odnosno proces kako mladi mogu raditi sami na kreiranju svjetlije budućnosti.
„Na seminaru je ukupno učestvovalo 11 mladih i ova dva dana smo iskoristili kako bi uvidjeli potencijalna rješenja problema sa kojim naši sugrađani/ke susreću.“ – izjavio je Alić, predsjednik Udruženja. Seminar je realizovan u sklopu projekta „Studentske muke“ koji su podržali British Council, Ambasada Velike Britanije i BUKA, a čiji je osnovni cilj upravo institucionalno rješavanje problema mladih. Prvi problem sa kojim su ovi mladi ljudi ukrstili koplje jeste ukidanje plaćanja administrativnih taksi/naknada u općini prilikom izdavanja i ovjeranja dokumenata za sve redovne studente i udruženja građana. Prvi odgovor koji su dobili od resorne službe iz Općine ih nije zadovoljio, te oni nastavljaju sa svojom inicijativom i dalje.

Ono što je moguće do sada, ukoliko studenti nisu bili upoznati da je moguće besplatno ovjeravanje dokumenata za sve konkurse koji se tiču redovnog školovanja učenika i studenata, te da je za besplatno ovjeranje potrebno donijeti i tekst konkursa ukoliko isti se ne nalazi u Općini, te samo traženi dokumenti u konkursu će biti besplatno ovjereni.

Rad ovog udruženja možete nastaviti pratiti na njihovoj facebook stranici  a kako je sve izgledalo na Smetovima pogledajte u fotogaleriji.